Externe

Egiptul, de acord să permită trecerea camioanelor cu ajutoare umanitare în Gaza

Ajutoarele umanitare aşteptate de palestinienii din Fâşia Gaza vor putea începe să tranziteze prin punctul de trecere Rafah, dinspre Egipt, vecin cu enclava aflată sub asediu de când Hamas a atacat Israelul, au anunţat preşedinţii american şi egiptean, relatează G4media.

În timp ce se întorcea din vizita în Israel, președintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat că omologul său egiptean, Abdel Fattah el-Sisi, a fost de acord să deschidă punctul de trecere Rafah în Gaza pentru ajutor umanitar – singurul care nu este controlat de Israel.

Până la 20 de camioane dintr-un convoi de ajutoare care așteaptă de zile întregi la poarta de frontieră închisă vor putea intra în Gaza, a declarat Biden. Drumurile din apropierea punctului de trecere, pline de cratere în urma atacurilor aeriene israeliene, vor trebui reparate înainte ca respectivele camioane să poată trece, a spus Biden. El a adăugat că lucrările ar putea fi efectuate pe parcursul a opt ore joi, înainte de livrările primului ajutor vineri, potrivit CNN.

„Negociem cu părțile pentru a ne asigura că putem face să intre bunurile umanitare și chiar acum suntem în curs de desfășurare a acestor negocieri. Încercăm să le facem să intre cât mai repede posibil”, a declarat miercuri pentru CNN purtătorul de cuvânt adjunct al ONU, Farhan Haq.

De asemenea, nu este clar cât de mult impact va avea livrarea inițială pentru civilii din Gaza, prinși într-o catastrofă umanitară despre care Organizația Mondială a Sănătății spune că scapă de sub control și afectează sute de mii de persoane.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *