Europenii

Egoismul naţional strică Europa?

Italia le-a oferit imigranţilor sosiţi din Tunisia în urma revoluţiilor arabe drept de circulaţie liberă în toate statele membre Schengen, măsură la care Franţa a răspuns prin reintroducerea unor controale la graniţa cu Italia pentru a preveni răspândirea imigranţilor tunisieni pe teritoriul francez. Cecilia Malmström a spus că cele două ţări au acţionat în conformitate cu legea comunitară, din care cauză Comisia nu poate să le sancţioneze printr-o procedură de infringement, dar a menţionat că atitudinea lor e „împotriva spiritului Schengen”. Declaraţia lui Malmström urmează unei analize detaliate a controalelor impuse de Franţa şi a măsurilor de liberalizare a circulaţiei pentru tunisienii sosiţi ilegal în Lampedusa, în urma revoluţiei din ţara lor din această primăvară. Regulile Schengen nu prevăd, momentan, în ce condiţii se pot reintroduce controale la graniţă, dar Malmström a sugerat că, în astfel de situaţii, statele membre trebuie să respecte principiile UE.

Noile reguli din cadrul pachetului „Europa fără Frontiere”, propuse de Comisia Europeană şi adoptate de Parlamentul European, prevăd condiţii clare în care se poate ajunge la suspendarea clauzelor Schengen. Controalele la frontiere pot fi reintroduse numai în situaţii speciale, bine motivate, şi pentru perioade de timp limitate. Pachetul de reformă a Spaţiului Schengen, care cuprinde şi măsuri de control asupra siguranţei frontierelor, ar putea intra în vigoare abia de anul viitor, după ce vor fi aprobate, în unanimitate, de Consiliul European. Între timp, la 11 mai, ministrul danez al Finanţelor a anunţat că Danemarca va reintroduce controalele la frontierele intraeuropene cu Germania şi Suedia pentru câteva săptămâni. În replică, Parlamentul European a cerut Danemarcei să nu aprobe reintroducerea controalelor permanente la frontieră şi a recomandat Comisiei să nu accepte măsura.

Ideea reinstaurării controalelor permanente este în contradicţie cu principiile Schengen, conform cărora cetăţenii din acest spaţiu comun pot circula liber, fără a arăta paşapoartele. PE a respins cu vehemenţă decizia Parlamentului danez. „Să restabilim controlul permanent la frontierele din Danemarca ar fi inacceptabil. Valori comune, cum ar fi piaţa unică şi libertatea de mişcare, nu se mai pot promova în astfel se situaţii. Este imposibil să construim o Europă dacă există acest egoism naţional”, spunea Joseph Daul, preşedinte al Grupului PPE, în dezbaterea din 12 mai a Parlamentului European. Daul a criticat lipsa de responsabilitate a Danemarcei care, spune acesta, „nu ştie să muncească împreună cu celelalte state membre” pentru acelaşi scop. „Este inacceptabil ca statele să aleagă ce lucruri le plac şi să lase deoparte lucrurile care nu le plac din integrarea europeană. Cetăţenii danezi ar simţi foarte repede dezavantajele unei astfel de mutări”, a mai spus acesta.

Suplimentul Integrare Europeană, Pas cu Pas

După www.adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *