Social

Elevi din 100 de școli vor putea învăța obiectul „Educație pentru Drepturile Omului”

Curriculum-ul revizuit și setul de materiale didactice pentru acest obiect au fost aprobate de Consiliul Național pentru Curriculum și Ministerul Educației în ianuarie 2015. Amnesty International Moldova a elaborat și distribuit în școli seturile didactice și a instruit profesori pentru implementarea acestui obiect. 

Cursul revizuit „Educație pentru Drepturile Omului" este destinat elevilor din clasele gimnaziale și are ca scop informarea, sensibilizarea și împuternicirea elevilor de a întreprinde acţiuni informate pentru apărarea drepturilor lor și ale altora. Materialele cursului au fost pilotate în anul școlar 2013-2014, în 20 de școli. În cadrul pilotării au participat circa 500 de elevi.

Amnesty International Moldova a elaborat setul de materiale necesare pentru implementarea acestui curs. Acestea sunt disponibile pentru profesorii care doresc să implementeze acest curs atât în varianta print, cât și în varianta on-line.

Seturile didactice conțin:
– 15 manuale pentru elevi,
– un Ghid pentru profesor și
– documentul de curriculum.

Structura şi conţinutul Curriculum-ului de Educaţie pentru Drepturile Omului (clasele a VIII-a – a IX-a) sunt concepute pentru curriculum, la decizia şcolii, câte 1 oră săptămânal, timp de 2 ani (total 34 ore anual şi 68 ore total). Materialele pot fi utilizate şi de către diriginţi la orele de clasă, precum şi de profesorii care predau ştiinţe socio-umane. Cursul include 4 module. Primul modul abordează principiile drepturilor omului, inclusiv universalitatea, interdependenţa şi indivizibilitatea, egalitatea şi nediscriminarea, informarea şi participarea, obligaţiile statului etc. Al doilea modul se axează pe drepturi şi libertăţi din perspectiva drepturilor copilului, stipulate în Convenţia ONU privind drepturile copilului. Al treilea modul este dedicat egalităţii şi principiului de nediscriminare, iar modulul patru este axat pe dezvoltarea durabilă.

Activitățile se desfășoară în cadrul proiectului „Egalitatea Începe cu Educația", implementat de Amnesty International Moldova, în parteneriat cu Ministerul Educației.

Timpul.md via amnesty.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *