Social

Elevii din orașul Strășeni, consilieri locali pentru o zi

La 19 și 27 mai, peste 40 de elevi de la liceele din orașul Strășeni au simulat o ședință de Consiliu Local, în cadrul căreia tinerii, împărțiți pe grupuri politice fictive, au dezbătut și votat proiectele de hotărâre, au adus argumente și au adresat întrebări Specialistului în domeniul Tineret și Sport din cadrul Primăriei Strășeni, Tatiana Serețan. Liceenii au pus în discuție proiecte precum construcția unui complex sportiv, crearea unui centru de orientare profesională pentru absolvenți, iluminarea stradală și salubrizarea orașului.

Simularea unei şedinţe a Consiliului local în care consilierii orășenești au fost elevii de la licee s-a dovedit a fi un experiment interesant şi util pentru tinerii participanţi: „Mă bucur că părerea tinerilor a fost luată în considerație și s-au pus în discuție unele probleme care ne privesc. Am văzut că tinerii nu sunt indiferenți, ba din contra, tind spre ceva mai bun. Cu ajutorul acestor simulări am învățat că dacă vrei să obții ceva în viață, trebuie să fii mai insistent, și să lupți pentru ceea ce îți dorești”, consideră Maria Severin, eleva liceului „Mihai Eminescu”, din orașul Strășeni.

„Am descoperit mulți colegi de-ai mei care pentru prima oară au fost atât de activi și implicați. Dacă elevii din liceul nostru ar ajunge în fruntea administrației, multe lucruri bune s-ar schimba în oraș”, a spus Veaceslav Nichita, un alt elev al liceului „Mihai Eminescu”.

Maria Diaconescu, elevă din liceul „I. Vatamanu” este de părere că simularea ședinței Consiliului local a fost o adevărată provocare pentru ea: „Am primit răspunsuri la multe întrebări – în general nu știam cum sunt organizate anumite lucruri la nivel administrativ și aveam o impresie greșită despre cum funcționează un consiliu. Mi-a plăcut mult ideea simulării și de astăzi cunosc mult mai bine ce trebuie să facem noi, tinerii, în situațiile când ne confruntăm cu anumite probleme”.

„Mi-a plăcut mult că elevii au fost foarte înflăcărați și aprinși în discuții. Și chiar dacă s-au contrazis, asta a fost bine, deoarece denota faptul că sunt interesați despre ceea ce s-a discutat. Am trăit pe viu o zi din viața consilierilor”, a menționat eleva cl.11 de la liceul „M. Eminescu”, Natalia Bodiul.

Simulări asemănătoare vor fi organizate în alte șapte orașe ale ţării, inclusiv și din Găgăuzia.

TIMPUL.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *