Actualitate

Eliberarea pașapoartelor, a cazierului și acordarea cetățeniei române vor fi GRATUITE de la 1 februarie

Din cele 102 taxe care vor fi eliminate, 6 taxe provin din Ordonanța Guvernului României nr.24/1992 privind stabilirea anumitor servicii publice si a taxelor percepute pentru prestarea acestora pe teritoriul România:

Eliberarea unui pașaport electronic, a unui pașaport simplu temporar sau a altui document de trecere a frontierei, procurarea unui act judiciar sau extrajudiciar, la cererea unor persoane fizice sau juridice străine, eliberarea de adeverințe, precum și alte servicii prestate de autorități.(Dir Gen Pasapoarte MAI + Dep Consular MAE + Insp Gen Imigrari + DEPABD). Această taxă era în valoare de 22 lei românești, echivalentul a 105 lei moldovenești.

Acordarea cetățeniei române (ANC). Aceasta era in valoare de 191 lei românești, echivalentul a peste 900 de lei moldovenești.

Acordarea/Redobandirea cetățeniei române (ANC). Aceasta era în valoare de 191 lei românești, echivalentul a peste 900 de lei moldovenești.

Supralegalizarea sigiliilor și a semnăturilor de pe un act oficial (Dep Consular MAE). Aceasta era în valoare de 25 lei românești, echivalentul a peste 100 de lei moldovenești.

Supralegalizarea sigiliilor și a semnăturilor de pe un certificat de origine a mărfurilor, de pe o factură comercială sau de pe orice alt document cerut la exportul ori importul marfurilor (Dep Consular MAE). Aceasta era în valoare de 47 lei românești, echivalentul a peste 250 de lei moldovenești.

Identificarea unei persoane pe teritoriul României (Insp Gen Imigrari + DEPABD). Aceasta era în valoare de 35 lei românești, echivalentul a aproape 200 de lei moldovenești.

În cazul în care vă aflați în străinătate și aveți nevoie de eliberarea unui pașaport sau a unui titlu de călătorie de la misiunile diplomatice si oficiale ale României în străinatate, nu mai trebuie să plătiți taxa percepută de aceștia, în valoare de 40 de euro, conform Wall- Street.ro.

Alte taxe care au fost eliminate in urma promulgării legii nr.1/2007 sunt următoarele 4 taxe, introduse în urma aplicării Ordonanței Gvuernului nr.128/2000 privind stabilirea unor taxe pentru serviciile prestate pentru persoanele fizice și juridice de către Ministerul Administrației și Internelor:

Taxa pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar. Aceasta era în valoare de 10 lei românești, echivalentul a aproape 50 de lei moldovenești.

Aplicarea apostilei pe actul oficial administrativ, la solicitarea persoanelor fizice. Aceasta era în valoare de 22 lei românești, peste 100 de lei moldovenești.

Aplicarea apostilei pe actul oficial administrativ, la solicitarea persoanelor juridice și în cazul reprezentării titularului actului de către un avocat. Aceasta era în valoare de 44 lei românești, peste 200 de lei moldovenești.

Înregistrarea cererii pentru aplicarea apostilei. Aceasta era in valoare de 3 lei românești, aproape 15 lei moldovenești.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea prin care sunt eliminate 102 taxe nefiscale, după ce Parlamentul României a respins, la finalul lunii decembrie, cererea sa de reexaminare în care solicită excluderea taxei Radio-TV din textul legii. Legea a fost promulgată în ultima zi a termenului legal pe care îl avea la dispoziție. 

bani.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *