Ultima oră

Elicopter pentru intervenţii în România şi Republica Moldova, operaţional la jumătatea lui 2014

Raed Arafat a participat, luni, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Mureş, alături de Veaceslav Ceban, viceministru de Interne al Republicii Moldova, la deschiderea primului curs de formatori de specialişti paramedici şi în acordarea primului-ajutor în situaţii de urgenţă, la care iau parte şi şase pompieri moldoveni.

În cadrul proiectului, în valoare de 7 milioane de euro, se vor asigura atât instruirea de formatori pentru intervenţii în situaţii excepţionale în Republica Moldova, şi achiziţia unui elicopter, care va acţiona în ambele ţări, în baza unui acord transfrontalier.

Potrivit lui Arafat, aparatul este în curs de achiziţie şi mai urmează să fie semnat un acord bilateral, astfel că elicopterul va fi operaţional la jumătatea anului 2014, "către al doilea semestru".

"Unul din elementele importante în acest proiect este elicopterul transfrontalier. Pregătirea paramedicilor vine în completarea proiectului, care prevede dotări pentru ambele părţi, care vor fi folosite inclusiv transfrontalier. Una dintre dotări este elicopterul transfrontalier, care va interveni în zona Republicii Moldova şi în zona judeţelor din regiunea Moldova. Ştiu că e lansată procedura, aşa că la jumătatea anului viitor, către al doilea semestru, va fi operaţional", a afirmat Raed Arafat.

La rândul său, Veaceslav Ceban a spus că speră ca în trei luni să fie semnat acordul bilateral, necesar pentru procedura de survol şi de intrare pe teritoriile celor două state. Dacă acest acord va fi semnat mai repede decât se va finaliza achiziţia elicopterului, în baza documnetului va putea opera elicopterul SMURD existent deja la Iaşi, a precizat Arafat.

Sursa: mediafax.ro
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *