Eveniment

Elicopterul românesc SMURD va ajunge și în stânga Nistrului

Din aceşti bani urmează a fi procurate 6 unităţi de transport, 2 unităţi pentru descarcerări grele, 2 pentru descarcerări medii, un laborator biochimic şi un automobil pentru transportarea persoanelor sinistrate.

Şeful Serviciului Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale, Mihail Harabagiu, a declarat  că Moldova urmează să procure echipamentul terestru, iar partea românească un elicopter cu ajutorul căruia se va interveni în cazuri de urgenţă. Potrivit şefului SPCSE, elicopterul care se va afla în gestiunea părţii române va putea fi solicitat pe tot teritoriul Republicii Moldova, inclusiv în stânga Nistrului. Fiecare stat îşi va acoperi cheltuielile de elicopter pentru solicitările sale.

Pacienţii moldoveni vor fi transportaţi în instituţiile medicale din Moldova, dar în caz de necesitate și în statul vecin. Şeful serviciului a dat asigurări că nu vor exista probleme în ceea ce ţine de aterizarea elecopterului, deoarece acesta nu are nevoie de piste speciale.

Mihail Harabagiu a menţionat că în ceea ce privește echipamentul terestru care urmează să fie achiziţionat de partea moldovenească, acesta va fi utilizat şi pe teritoriul statului vecin. În calitate de exemplu, el a admis cazuri când echipele de intevenţie de la Cahul ar putea interveni peste Prut mai rapid, în condiiţiile în care cel mai apropiat sat din România e la doar 7 kilometri. Pentru utilizarea noului echipament nu va fi nevoie de instruire suplimentară, întrucât personalul este pregătit.

Proiectul transfrontalier România-Republica Moldova-Ucraina privind asistenţa medicală de urgenţă tip SMURD a fost lansat pe 8 august la Iași. Uniunea Europeană finanțează proiectul cu 6,7 milioane de euro prin Programul Operaţional Comun România-Republica Moldova-Ucraina.

Sursa: IPN 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *