Economie

Elveția contribuie cu 6,67 milioane de dolari la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice. Cel puțin 100.000 de gospodării vor beneficia de compensații

Elveția contribuie cu 6,67 milioane de dolari la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice din Republica Moldova, printr-un acord semnat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Fondurile vor permite Guvernului Republicii Moldova să ofere compensații direct în factură, în perioada noiembrie-decembrie 2022, pentru cel puțin 100.000 de gospodării vulnerabile, anunță PNUD, transmite Vocea Basarabiei.

„Elveția a fost printre primele țări care au oferit sprijin financiar direct Guvernului Republicii Moldova pentru ca aceasta să își fortifice capacitatea de a acoperi costurile și necesitățile legate de răspunsul la criza refugiaților. Acum, Elveția contribuie la efortul colosal al Moldovei de a gestiona criza energetică și de a limita repercusiunile facturilor mari pentru oameni”, a declarat Guido Beltrani, directorul Biroului de cooperare al Elveției în Republica Moldova.

Fondul de reducere a vulnerabilității energetice a fost instituit de Guvernul Republicii Moldova, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și al Guvernului Slovaciei. PNUD a susținut crearea fondului, dezvoltarea sistemului informațional, instruirea asistenților sociali, crearea și funcționarea call centrului, precum și desfășurarea campaniei de informare dedicată Fondului de reducere a vulnerabilității energetice.

„Apreciez contribuția semnificativă a Elveției la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, care vine într-un moment critic și care va contribui la reducerea poverii costurilor ridicate ale energiei asupra populației cele mai vulnerabile, inclusiv asupra refugiaților”, a declarat Dima Al-Khatib, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Menționăm că recent și Suedia a contribuit cu 10 milioane de dolari la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, printr-un acord cu PNUD.

La rata actuală a inflației, există un risc mare ca un sfert din populație să ajungă să trăiască în condiții de sărăcie (mai puțin de 1,5 dolari/zi), conform estimărilor PNUD. Dacă va fi implementat pe deplin, Fondul de reducere a vulnerabilității energetice ar putea preveni acest ris.

Totodată, potrivit analizei preliminare a PNUD, datorită compensării facturilor la energie, circa 160.000 de gospodării ar putea să iasă din sărăcie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *