Atitudini

Eminescu vostru sau lipitoarea comunistă

Chiar şi portretele pe care cărţile, revistele, manualele ni le-au prezentat sunt foarte-foarte diferite. Portretul din majoritatea manualelor, de exemplu, ne prezintă un adolescent romantic, visător, departe de partea zbuciumată a liricii lui. Ca să nu amintesc de un foarte frumos portret eminescian, ultimul, de care autorii manualelor, dar şi revistelor se feresc – un Eminescu mustăcios, prea bătrân pentru vârsta biologică, cu nişte ochi de şaman înţelept.

Ca majoritatea, în şcoală nu prea gustam poeziile lui Eminescu. Mai ales că selecţia textelor din manuale e o problemă foarte mare. Îi gustam în schimb proza. O parte din lirica lui aveam să o înţeleg mult mai târziu, iar o interpretare recentă, prezentată la Chişinău, anul ăsta, de Horia-Roman Patapievici, m-a pus serios pe gânduri şi m-a îmboldit spre o relectură.

Am făcut rost de mai multe manuale vechi, ce urmau să ajungă la topit. Dragostea elevilor pentru Eminescu, dar şi faţă de ceilalţi scriitori, se manifesta prin desenele peste portretele de lângă texte. Aş putea face o expoziţie doar cu re-desenările elevilor. E şi asta o faţă a lui Eminescu.

Zilele astea mă gândeam chiar când va urma recrutarea lui Eminescu în PCRM. Comuniştii nu se pot abţine de la vedenii. Asta după ce i-au luat pe Iisus Hristos şi Ştefan cel Mare. Nu a trebuit mult să aştept. Joi, comuniştii au declarat că îl venerează pe Eminescu şi că depun flori la monumentul lui. Probabil că s-au recunoscut în mai multe texte, cum ar fi Scrisoarea a III-a:
„Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!”

Acum va începe reinterpretarea lui Eminescu, din punct de vedere comunist. Vor apărea portrete cu steluţă în piept. Apropo, La steaua va fi declarată poezie comunistă. Comuniştii vor să ne fure toate personalităţile. Sunt ca lipitorile.

Apropo, aţi auzit că Isidor Sârbu, luptătorul anticomunist, proromân, bunicul lui Voronin, de fapt, a fost sechestrat de români şi că de aia nu s-a putut întoarce acasă? Şi că oamenii deportaţi în Siberia au mers, de fapt, la cules ciuperci?  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *