Muzică

(ENCICLOPEDIC) John Lennon – un visător în lumea rock-ului

Născut la Liverpool, în timpul bombardamentelor germane asupra Marii Britanii, John Winston Lennon a fost botezat cu prenumele bunicului său, dar și cu cel al premierului britanic de la acea vreme, Winston Churchill. Fiu al unui marinar negustor, Alfred Lennon și al soției sale Julia, John a avut o copilărie zbuciumată din cauza divorțului părinților săi, fiind crescut în casa unei mătuși, dar continuând să își viziteze regulat mama, în casa căreia a ascultat prima dată cântecele lui Elvis Presley, cele care i-au declanșat dragostea pentru rock and roll.

Mama sa i-a cumpărat prima chitară în 1956, un ieftin Gallotone acustic, pentru care ea i-a „împrumutat” fiului ei cinci lire și zece șilingi, cu condiția ca acea chitară să fie trimisă acasă la ea, și nu la sora ei, care avea grijă de băiat, știind bine că aceasta nu suportă ideea aspirațiilor muzicale ale fiului ei. În 15 iulie 1958, pe când Lennon avea 17 ani, mama lui, mergând acasă după ce a vizitat familia Smith, a fost lovită de o mașină și ucisă.

În 1956 a format și prima sa trupă, The Quarrymen, din care a făcut parte și celălalt membru legendar al viitoarei formații Beatles, Paul Mc Cartney. Cea mai glorioasă perioadă a vieții lui John Lennon este legată de acest grup rock, cel care a declanșat fenomenul cunoscut sub numele de „beatlemania”. Timp de aproximativ un deceniu, John și cei trei colegi ai săi, Paul, George și Ringo, au uimit lumea cu stilul lor muzical fermecător și textele, în mare majoritate de dragoste, creând cea mai frumoasă pagină a muzicii rock din istorie.

După destrămarea grupului, în 1969, Lennon își continuă cariera pe cont propriu, alături de noua sa parteneră de viață, Yoko Ono, o femeie controversată de fanii trupei Beatles, care o consideră principala vinovată de desființarea formației. Cel mai mare succes îl înregistrează cu cântecele lor pentru pace: „Give peace a chance” și „Happy XMas”, acestea fiind încununate de „Imagine”, piesa care, până în ziua de astăzi reprezintă un manifest al celor care cred într-o lume din care nedreptățile sociale, politice și religioase vor dispărea, fapt care i-a adus represaliile autorităților americane, John fiind la un pas de expulzare din SUA.

Pe 8 decembrie 1980, Lennon și Ono se întorceau acasă, la apartamentul lor din New York, când un tânăr, Mark David Chapman, l-a împușcat, fără niciun motiv, pe Lennon în spate de patru ori la intrarea în clădire. Artistul a decedat câteva minute mai târziu. Mai devreme în acea seară, Lennon îi dăduse un autograf celui care l-a ucis.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *