Economie

Energia electrică se scumpește? Premier Energy a făcut anunțul, chiar dacă autoritățile spun că nu

ÎCS „Premier Energy” SRL examinează posibilitatea de a solicita Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) majorarea tarifului pentru consumatorii finali, în contextul procurării în luna mai a energiei electrice din două surse, transmite Realitatea.md.

Premier Energy precizează că, în conformitate cu dispoziția din 29 aprilie a Comisiei pentru Situații Excepționale a semnat acordul adițional la contractul de achiziție a energiei electrice cu furnizorul S.A. „Energocom” ce prevede procurarea a 30 % din volumul necesar al energiei electrice în perioada 12-31 mai, la prețul de 84,74 USD/MWh, ce va fi asigurat de la UKRHydroenergo, care include și comisionul pentru serviciile prestate de furnizor.

„Ținând cont de majorarea prețului de achiziție a energiei electrice pentru luna mai curent conform contractelor semnate cu ÎS „Energocom” și anume creșterea prețului de cumpărare a energiei de la MGRES la 60 USD/MWh pentru un volum de 70 % și la 84,74 USD/MWh pentru 30 % din volumul de energie achiziționată de la UKRHydroenergo, de asemenea, luând în calcul datoria acumulată la ÎS „Energocom” din cauza întârzierii ajustării prețului de furnizare a energiei electrice în exercitarea drepturilor sale legale și cu respectarea răspunderii sale față de sustenabilitatea fluxurilor economice în sectorul energetic, ÎCS „Premier Energy” SRL este în proces de analiză a datelor cu privire la ajustarea prețului de furnizare în cazul în care acesta depășește marja de 5 % din devierile tarifare”, se arată în anunțul companiei.

Vă amintim că, la sfârșitul lunii aprilie, Energocom, în baza negocierilor directe, a semnat un contract de achiziție cu Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES), la prețul de 59,5 dolari/ MWh. Astfel, MGRES și-a asumat să asigure 70% din necesarul de energie electrică pentru luna mai. Datele preliminare arată că la prețul mediu de achiziție al energiei electrice tarifele actuale pentru consumatorul final nu va crește.

Astfel, la 11 mai, Agenția Proprietății Publice a anunțat că va achiziționa 30% din necesarul energie electrică de la compania de stat ucraineană Ukrhidroenergo, însă fără să specifice care este prețul de achiziție, invocând secretul comercial.

De asemenea, precizăm că, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat anterior că, în luna mai nu se preconizează creșterea tarifului la energia electrică.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *