Actualitate

Energocom anunță că a majorat volumele de energie electrică procurată direct de la producătorii din România

SA „Energocom” anunță că a majorat volumele de energie electrică procurată direct de la producătorii din România. Astfel, din 25 noiembrie, Complexul Energetic Oltenia va furniza Republicii Moldova 20 MWh bandă (24 de ore din 24) la preț de 900 RON/MWh, iar de la 1 decembrie, SA „Energocom” va procura de la compania OMV Petrom SA 80 MWh bandă, cu 30 MWh mai mult decât în prezent, trasnmite Zdg.md.

Conform SA „Energocom”, prețul energiei conform acestui contract este de 450 RON/MWh. De asemenea, de la 1 decembrie, CET Craiova va livra 5 MWh la preţ de 1000 RON/MWh.

„În total, la ziua de azi, în baza contractelor bilaterale, R. Moldova procură zilnic din România circa 2000 MWh, iar în zilele de odihnă – 2500 MWh. De la 1 decembrie aceste volume vor crește la 2700 MWh în zile de lucru și 3200 MWh în weekend. Necesarul țării acum reprezintă în jur de 13 mii MWh pe zi, dintre care energia electrică produsă de sursele interne (CET-urile locale și sursele regenerabile) constituie circa 2500 MWh, circa 20% din consum.

Aproximativ două treimi din necesarul de curent electric este procurat zilnic de pe bursa din România, gestionată de compania de stat OPCOM”, se arată în comunicatul companiei de stat.

SA „Energocom” poartă negocieri pentru a încheia contracte directe și cu alte companii energetice din alte state, precum Bulgaria, Ungaria, Slovacia, spune directorul interimar al întreprinderii, Victor Bînzari.

„În România există anumite limite legate de o ordonanță de urgență din cauza cărora nu pot fi încheiate contracte pe termen lung, cu alte prețuri decât cele de pe bursă, dar noi căutăm soluții și suntem permanent în discuții cu colegii români. Totodată, zilele trecute au fost depuse actele pentru obținerea licenței în Bulgaria, lucru care ne va permite să ne înregistrăm la bursa locală și să încheiem contracte avantajoase”, a precizat directorul SA „Energocom”.

Între timp, Premier Energy Distribution și Furnizarea Energiei Electrice Nord (FEE-Nord) solicită Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) majorarea prețurilor reglementate de furnizare a energiei electrice. Solicitările vin la nici o lună după ce ANRE a aprobat, în cadrul ședinței extraordinare din 2 noiembrie, majorarea tarifelor la energia electrică.

Astfel, potrivit documentelor publicate pe pagina web a ANRE, „Premier Energy”, cel mai mare furnizor de energie electrică din R. Moldova, care deservește consumatorii din centrul și sudul țării, solicită ANRE aprobarea prețului de 6,39 lei/kWh (fără TVA), cu circa 1 leu și 62 de bani mai mult decât tariful actual.

Potrivit „Premier Energy”, la baza acestei solicitări se află „necesitatea de ajustare a veniturilor reglementate de furnizare a energiei electrice în legătură cu majorarea recentă a tarifelor de distribuție, costurile înregistrate pentru dezechilibre pentru luna iunie curent, precum și vânzările mai mici de energie”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *