Actualitate

Energocom anunță la ce preț a procurat energie electrică de pe bursa din România

Prețul mediu ponderat pentru 1 MWh de energie electrică procurat de pe bursa din România timp de o lună a constituit 231 de euro, anunță SA Energocom.

Întreprinderea a achiziționat timp de o lună curent electric în valoare totală de 51,6 milioane de euro. Aceste procurări zilnice constituie 2/3 din necesarul Republicii Moldova, fiind și cele mai costisitoare achiziții din domeniu, scrie Realitatea.md.

„Până nu demult Republica Moldova a avut acces la surse de energie ieftină, dar războiul din Ucraina și limitarea volumelor de gaze livrate Moldovei ne-a obligat să identificăm alte surse, cea mai apropiată piață fiind cea din România”, spune directorul interimar al SA Energocom, Victor Bînzari.

De asemenea, Energocom mai anunță că prețurile la OPCOM în ultimele zile sunt în creștere, ca și în toate țările europene. În primul rând, sunt factori sezonieri – mai aproape de iarnă cererea este în creștere. De asemenea, războiul din Ucraina și afectarea sistemului energetic din țara vecină a perturbat prețurile din regiune.

Vă amintim că până la criza energetică care a început din luna octombrie, Republica Moldova cumpăra energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan la un preț de 77 USD MW/h și din Ucraina cu 90 USD MW/h. Însă urmare a bombardamentelor rusești asupra infrastructurii critice din Ucraina și reducerii livrărilor de gaz de către Gazprom, Republica Moldova s-a reorientat pentru achiziția energiei pe piața din România.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *