Externe

Erdogan a acceptat să deblocheze intrarea Suediei în NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni că Turcia a fost de acord să aprobe aderarea Suediei la Alianța Nord-Atlantică “cât mai curând posibil”.

Potrivit lui Stoltenberg, după o întâlnire trilaterală cu premierul suedez Ulf Kristersson, președintele turc “a fost de acord să trimită protocolul de ratificare a aderării Suediei la NATO în parlament cât mai curând posibil și să coopereze cu parlamentul pentru a garanta aprobarea acestuia”.

De asemenea, secretarul general al NATO a declarat că Suedia a îndeplinit toți termenii memorandumului încheiat la summitul Alianței de anul trecut de la Madrid pentru a răspunde preocupărilor de securitate ale Turciei. Printre acestea se numără modificarea Constituției și ridicarea interdicției privind exporturile de arme către Ankara.

“Suedia și Turcia au convenit astăzi să încheie un pact bilateral de securitate. De asemenea, NATO își va consolida în mod semnificativ activitatea în acest domeniu, motiv pentru care voi înființa pentru prima dată un coordonator special pentru combaterea terorismului la sediul NATO”, a adăugat el.

Suedia va deveni astfel al treizeci și doilea stat membru al NATO după ce protocolul său de aderare va fi ratificat de Turcia, precum și de Ungaria, care se coordonează cu Ankara, și după ce procedurile formale vor fi încheiate.

În cadrul conferinței de presă, Stoltenberg a refuzat să prezică când anume s-ar putea întâmpla acest lucru.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *