CSI / RusiaInternațional

Erdogan a bătut palma cu Putin. Turcia va deveni noul hub de gaze al Rusiei

Miercuri, 19 octombrie, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a anunțat că a convenit cu omologul său rus Vladimir Putin să creeze un „nod de gaze” în Turcia, informează agenția de presă de stat RIA Novosti, citată de The Moscow Times.

În cadrul unui discurs adresat parlamentului turc, Erdogan l-a citat pe Putin, spunând că Europa ar putea să-și obțină aprovizionarea cu gaz de la hub-ul din Turcia, în timp ce aprovizionarea Rusiei către Europa a fost întreruptă de sancțiunile legate de Ucraina și de scurgerile provocate la conductele Nord Stream care trec pe sub Marea Baltică.

Săptămâna trecută, cei doi președinți au discutat despre crearea unui hub de gaze la o întâlnire față în față desfășurată în marja summitului de la Astana. 

„Turcia s-a dovedit a fi cea mai fiabilă rută pentru livrări, chiar și în Europa”, a declarat Putin săptămâna trecută.

Pe viitor, președintele rus a adăugat că, dacă gazoductele Nord Stream nu vor fi operaţionale, Rusia ar putea redirecţiona gazele către Turcia şi „să creeze cel mai mare hub al gazelor pentru Europa în Turcia”.

„Asta, desigur, dacă partenerii noştri sunt interesaţi. Şi dacă va fi rentabil economic, evident”, a mai remarcat acesta.

Prețurile gazelor au crescut vertiginos de când Rusia a început războiul în Ucraina, iar Uniunea Europeană s-a chinuit să găsească surse alternative de energie după ce Rusia a decis să-și reducă livrările către Europa ca răspuns la sancțiunile occidentale, transmite Digi24.

Turcia, fiind membru NATO, are relații strânse atât cu Ucraina, cât și cu Rusia și a căutat să echilibreze relațiile în timpul conflictului din Ucraina, respingând sancțiunile occidentale împotriva Moscovei, dar criticând în același timp Rusia pentru ceea ce Kremlinul numește o „operație militară specială” în Ucraina.

De asemenea, Turica a livrat Kievului drone armate. Alături de Organizația Națiunilor Unite, Turcia a intermediat acordul din luna iulie pentru a debloca exporturile de cereale ucrainene din porturile sale de la Marea Neagră, în ceea ce rămâne singurul progres diplomatic semnificativ în conflictul de peste șapte luni început de Putin pe 24 februarie, relatează sursele citate.

Relațiile Ankarei cu Rusia sunt complexe, cele două țări cooperând strâns în ceea ce privește aprovizionarea cu energie, însă, fiind în contradicție pe dosare precum conflictele din Siria, Libia și Azerbaidjan.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *