Internațional

Erdogan a obținut tot ceea ce a vrut. Ce a primit Turcia ca să lase Suedia și Finlanda în NATO

Turcia a declarat victorie după negocierile cu Suedia și Finlanda pentru a-și retrage opoziția cu privire la aderarea celor două țări la NATO. Ankara susține că a obținut tot ceea ce își dorea. După acordul Turciei, NATO a invitat astăzi, 29 iuie, Suedia şi Finlanda să se alăture Alianţei.

În ajunul Summitului NATO, Turcia a decis să renunţe la opoziţia faţă de aderarea Finlandei şi Suediei în Alianţă. Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a obținut ce și-a propus la negocierile cu cele două țări nordice.

Finlanda și Suedia au reușit să calmeze preocupările legate de terorism ale Turciei și au fost de acord să ridice restricțiile de apărare. Ambele țări nu vor sprijini organizațiille care-i stau în coastă lui Erdogan: PPK, FETO şi YPG (considerate teroriste) și îşi vor modifica legile împotriva terorismului, vor coopera cu Ankara în materie de extrădare, finanțare a terorismului, recrutare. Cele trei state au semnat un memorandum prin care s-a deschis accesul ţărilor nordice la NATO.

Jurnalistul Ragıp Soylu a sintetizat concesiile obținute de Erdogan după negocierile de marţi:

• Suedia și Finlanda vor ridica embargoul asupra armelor impus Turciei

Ambele vor sprijini Turcia cu privire la Partidul Muncitorilor din Kurdistan, PKK și vor opri sprijinul pentru YPG, Unitățile de Apărare a Poporului kurd.  

• Își vor modifica legile cu privire la terorism

• Vor furniza Turciei informații

• Vor extrăda suspecții de terorism 

• Finlanda și Suedia vor sprijini participarea Turciei la (PESCO) Cooperarea Structurată Permanentă din cadrul UE

• Turcia, Finlanda și Suedia vor stabili un mecanism comun permanent de consultare în materie de justiție, securitate și informații.

”Turcia a obţinut ceea ce a vrut”

Turcia nu a cerut americanilor concesii pentru a accepta intrarea Finlandei şi a Suediei în NATO, a asigurat marţi un înalt oficial de la Casa Albă. Acordul la care s-a ajuns privind extinderea alianţei militare va da ”un impuls puternic” unităţii occidentale, a apreciat acest înalt oficial american, sub protecţia anonimatului.

Liderul turc a obţinut ”cooperare deplină” din partea Finlandei şi Suediei împotriva luptătorilor kurzi PKK şi a aliaţilor acestora, a anunţat preşedinţia turcă într-un comunicat dat publicităţii marţi seara.

Turcia a fost de acord cu intrarea în NATO a celor două ţări nordice după mai bine de trei ore de discuţii marţi la Madrid, în marja summit-ului.

„Turcia a obţinut ceea ce a vrut”, a spus preşedinţia turcă în declaraţia sa. Acordul a fost semnat marţi seara în faţa camerelor de filmat de şefii diplomaţiilor din cele trei ţări.

Cele două ţări candidate se angajează să ”coopereze deplin cu Turcia în lupta” împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat de Ankara şi de aliaţii săi occidentali drept organizaţie teroristă, precum şi împotriva mişcărilor afiliate acesteia, se precizează în acest text.

De asemenea, Finlanda şi Suedia se angajează, să ”dea dovadă de solidaritate cu Turcia în lupta împotriva terorismului în toate formele sale”. În mod similar, Finlanda şi Suedia au convenit să nu ”impună restricţii sau embargouri asupra industriilor de apărare”, a continuat preşedinţia turcă.

Preşedinţia turcă afirmă în continuare că cele două ţări nordice vor lua ”măsuri concrete pentru extrădarea teroriştilor criminali” de pe teritoriile lor şi pentru ”interzicerea activităţilor de strângere de fonduri şi recrutare ale PKK şi ale afiliaţilor săi”.

Totodată, salută faptul că mişcarea predicatorului Fetullah Gülen, cu sediul în SUA şi pe care preşedintele Erdogan o consideră responsabilă pentru tentativa de lovitură de stat din 2016, este recunoscută ca organizaţie teroristă, la fel ca PKK sau YPG. Consideră, de asemenea, că acesta este ”un pas foarte important în dimensiunea internaţională a luptei Turciei” împotriva terorismului.

Turcia cere Finlandei şi Suediei extrădarea a 33 de persoane

Turcia va cere Finlandei şi Suediei extrădarea a 33 de persoane ce aparţin mişcărilor PKK şi FETO, pe care Ankara le consideră teroriste, a anunţat miercuri ministrul justiţiei, Bekir Bozdag. 

„În cadrul noului acord, vom cere Finlandei extrădarea a şase membri ai PKK şi a şase membri ai FETO, şi Suediei să extrădeze zece membri ai FETO şi 11 ai PKK”, a declarat ministrul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *