Internațional

Erdogan „calcă pe urmele” lui Putin? „Este timpul ca Atena să-și revină în simțiri. Putem coborî acolo într-o noapte pe neașteptate”

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a lansat din nou un avertisment la adresa Greciei în legătură cu presupusele încălcări ale spaţiului aerian în Marea Egee. „Este timpul ca Atena să-şi vină în simţiri”, le-a declarat Erdogan reporterilor, la Ankara, înaintea plecării sale într-un turneu de trei zile în zona Balcanilor, transmite Agerpres.

„În caz contrar, aşa cum spun mereu, putem coborî acolo într-o noapte pe neaşteptate”, a declarat președintele turc, recurgând la retorica folosită adesea de Turcia atunci când ameninţă cu lansarea unei operaţiuni militare, notează dpa.

De asemenea, Erdogan s-a referit la sistemele S-300 de apărare aeriană ale Greciei care s-ar fixa pe avioanele turceşti deasupra Mării Egee, acuzaţii negate de Atena.

În weekend, Erdogan a acuzat Grecia că ”ocupă” insule demilitarizate din Egee.

Turcia afirmă că Grecia îşi militarizează ilegal insulele din estul Mării Egee, o acţiune interzisă prin Tratatul de la Lausanne din 1923 şi Tratatul de la Paris din 1947.

Atena răspunde că soldaţii săi sunt poziţionaţi pentru a îndepărta navele care se apropie dinspre coasta vestică a Turciei.

Luni, 5 august, UE şi-a exprimat îngrijorarea faţă de ceea ce Bruxellesul a numit ”remarci ostile” ale conducerii politice din Turcia.

„Remarcile ostile continue făcute de conducerea politică din Turcia la adresa Greciei… provoacă îngrijorări serioase şi contrazic în totalitate necesarele eforturi de detensionare în Mediterana de Est. (…) Ameninţările şi retorica agresivă sunt inacceptabile şi trebuie să înceteze. (…) UE îşi reiterează aşteptările la adresa Turciei, ca (această ţară) să acţioneze cu seriozitate în direcţia detensionării într-un mod sustenabil, în interesul stabilităţii regionale şi a integrităţii teritoriale a tuturor statelor membre ale UE” a declarat Peter Stano, purtător de cuvânt al şefului diplomaţiei europene Josep Borrell, într-un comunicat de presă, potrivit surselor citate. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *