CSI / RusiaExterne

Erdogan merge la ”țarul rus” Putin, în Rusia: Soarta Ucrainei, discutată de cei doi președinți

Presa turcă și cea rusă dau ca aproape sigură o întâlnire între Recep Erdogan și Vladimir Putin. Presa din Turcia citează în acest sens surse de la administrația prezidențială turcă.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan va sosi în Rusia pentru a se întâlni cu omologul său Vladimir Putin, relatează publicația turcă Yeni Safak, citând surse din administrația liderului turc, potrivit presei de la Moscova. Biroul lui Erdogan a susținut inițial că Putin va veni în Turcia, dar Kremlinul a menționat că locul de întâlnire nu a fost încă stabilit.

Ce ar urma să discute

Părțile intenționează să discute despre relațiile bilaterale, Ucraina și acordul privind cerealele. Potrivit publicației, vizita lui Recep Tayyip Erdogan va fi un pas crucial pentru continuarea punerii în aplicare a acordului privind acordul privind cerealele. Sursele susțin că, potrivit lui Erdogan, ”se poate găsi cumva un compromis”.

Astfel, potrivit ziariștilor turci, biroul președintelui turc consideră că este inadecvat să se prelungească acordul privind cerealele fără participarea Rusiei. În acest sens, problema reluării acordului în formatul anterior este esențială pentru Recep Tayyip Erdogan. Între timp, după cum a declarat Erdogan pe 21 august, ministrul turc de externe Hakan Fidan ar putea vizita Rusia în viitorul apropiat.

E dificil pentru Putin să iasă din țară

La 2 august, în urma convorbirilor telefonice, liderii Turciei și Rusiei au convenit să organizeze o întâlnire față în față. Biroul lui Erdogan a cerut acordul președintelui rus de a vizita Turcia. Cu toate acestea, Kremlinul a clarificat că discuțiile nu vor avea loc neapărat în Turcia, menționând că Vladimir Putin ”ar trebui să fie în țară” în condițiile actuale și este ”dificil pentru el să efectueze vizite”.

Menționăm că presa turcă a scris că Vladimir Putin va vizita Turcia la sfârșitul lunii august sau începutul lunii septembrie. Pe 21 august, Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră să se întâlnească personal cu omologul său rus în septembrie, în marja summitului G20 sau a Adunării Generale a ONU. În același timp, Vladimir Putin nu și-a confirmat încă participarea la evenimente.

Vă amintim că ministrul turc de externe Hakan Fidan va efectua vineri, 25 august, o vizită în Ucraina, potrivit unor surse diplomatice turce citate de agenţia de ştiri de stat Anadolu, preluată de Reuters.

De asemenea, oficialii turci şi-au exprimat în mod repetat interesul pentru un rol de mediere între Rusia şi Ucraina cu scopul de a relansa acordul privind cerealele la Marea Neagră.

Sursa: Stiripesurse.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *