ActualitateInternațional

Erdogan rupe un acord cu Atena și refuză să se mai întâlnească cu liderii greci. Turcia îi acuză că nu sunt „cinstiți”

Acordul rupt de președintele Turciei a fost încheiat în 2010 și prevedea reuniuni regulate la nivel înalt pentru dezvoltarea colaborării între Turcia și Grecia, scrie AFP. Erdogan l-a acuzat pe premierul grec Kyriakos Mitsotakis că „nu este cinstit” după acuzațiile voalate la adresa Turiciei, din Congresul Amercian, potrivit Libertatea.ro.

„Nu vom mai avea întâlniri bilaterale cu ei”, a anunţat şeful statului turc într-un discurs pe care l-a susţinut în faţa grupului parlamentar al partidului său, miercuri, la Ankara.

„Ştiţi că aveam un acord de înalt consiliu strategic cu Grecia. Eu am prevenit Ministerul nostru de Externe ieri (marţi). Noi am rupt acest acord”, a anunţat Erdogan.

Acordul încheiat în 2010 între Ankara și Atena prevedea reuniuni regulate la nivel înalt pentru întărirea cooperării dintre cele două țări. Recep Tayyip Erdogan l-a atacat pe premierul grec Kyriakos Mitsotakis, fără să-l numească. „Se duce în Statele Unite şi face declaraţii împotriva noastră în Congres. Ne-am săturat acum. Dacă eşti cinstit, suntem pregătiţi să te primim. Dar nu eşti, îmi pare rău”, a declarat şeful statului turc.

„Premierul grec a dat asigurări unor jurnalişti, marţi, la Bruxelles, că „nu se angajează într-un joc de ping-pong al unor acuzaţii personale cu preşedintele turc”.

„Turcia este cea care ne ameninţă. Este clar că nu noi ameninţăm Turcia” şi „nu vom fi niciodată cei care recurg la escaladare, insulte şi acuzaţii personale”, a declarat el.

Turcia şi-a intensificat criticile vizând Grecia în urma unei intervenţii a lui Kyriakos Mitsotakis în Congresul Statelor Unite, la jumătatea lunii mai, care a criticat Turcia fără să o menționeze direct.

Presa proguvernamentală turcă a interpretat mesajul grecilor ca pe un apel către Washington de a nu mai furniza avioane F-16 pentru Turcia.

Autorităţile turce reproşează, de asemenea, Greciei faptul că înarmează insulele de la Marea Egee, fapt care încalcă două tratate între cele două țări. Ministrul turc de externe Mevlüt Cavusoglu a reiterat marţi că Ankara va pune în discuţie suveranitatea Greciei asupra acestor insule, în cazul în care Atena continuă să le înarmeze.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *