Internațional

Erdogan vrea să deschidă împreună cu Putin ”o nouă pagină” în relațiile Turcia-Rusia

Vineri, Vladimir Putin l-a primit pe omologul său turc, Recep Erdogan, la Soci, stațiunea rusă de pe malul Mării Negre. Este a doua întâlnire față-n față între cei doi președinți după cea de săptămânile trecute, când au avut un summit la Teheran.

Ucraina domină agenda întâlnirii, dar și Siria e la fel de importantă, pentru că și acolo, Moscova și Ankara au interese directe, uneori divergente. Putin i-a spus lui Erdogan la Teheran, luna trecută, că Rusia se opune în continuare oricărei noi ofensive pe care Turcia ar putea să o planifice împotriva militanților kurzi din nordul Siriei. Analiștii consideră că aceste tensiuni fac parte din „cooperarea competitivă” care a definit relația dintre cei doi lideri în ultimii 20 de ani, scrie The Guardian.

Pe de altă parte, liderul Turciei se bucură de un succes în plan diplomatic, după ce a ajutat la încheierea acordului care a permis reluarea transporturilor de cereale ucrainene în Marea Neagră, iar acum și-a adus cu el la Soci mai mulți miniștri pentru această a doua rundă de discuții cu Vladimir Putin pe care o are în mai puțin de trei săptămâni. De altfel, la începutul întâlnirii lor, în cele câteva minute la care presa a avut acces, Putin i-a mulțumit lui Erdogan pentru rolul avut în negocierea reluării transportului maritim de cereale pe Marea Neagră. 

Vladimir Putin și Recep Erdogan urmau să aibă discuții în privat și un prânz de lucru, dar nu și o conferință de presă comună.

Erdogan vrea să deschidă împreună cu Putin „o nouă pagină” în relațiile Turcia – Rusia

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră că întâlnirea sa de vineri, de la Soci, cu Vladimir Putin va deschide „o nouă pagină în relaţiile lor”, în timp ce președintele rus şi-a exprimat speranţa că va semna un acord pentru întărirea cooperării economice cu Turcia, relatează AFP şi Reuters, preluată de Agerpres.

După discuţii politice şi economice „foarte productive” între delegaţiile celor două ţări, Erdogan a spus că întrevederea sa cu Putin de la Soci „va deschide o pagină foarte diferită” în relaţiile bilaterale. El a spus va discuta cu omologul său rus în special despre evoluţiile din Siria, unde Turcia vrea să lanseze o operaţiune militară împotriva miliţiilor kurde pe care le consideră asociate Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

„Să discutăm cu acest prilej evoluţiile din Siria va permite detensionarea regiunii. Solidaritatea noastră în lupta împotriva terorismului este foarte importantă”, a subliniat Erdogan.

Aflat alături de preşedintele rus înainte să-și înceapă discuțiile tete-a-tete, şeful statului turc a mai spus că vrea să se asigure că lucrările de construcţie la centrala nucleară de la Akkuyu, unde este implicată compania rusă Rosatom, vor respecta „calendarul fixat”, în condiţiile în care un litigiu riscă să provoace întârzieri ale acestui proiect.

Putin vrea un acord pentru „întărirea cooperării economice” cu Turcia

La rândul său, Vladimir Putin a declarat vineri că speră în semnarea unui acord pentru întărirea cooperării economice cu Turcia.

„Sper că vom putea semna astăzi un memorandum privind întărirea legăturilor noastre economice şi comerciale”, a spus Putin, conform declaraţiilor transmise de televiziunea rusă.

De asemenea, Putin a subliniat rolul Ankarei în tranzitul gazului rusesc spre Europa, prin gazoductul TurkStream.

„Partenerii europeni trebuie să fie recunoscători faţă de Turcia pentru că ea asigură tranzitul neîntrerupt al gazului rusesc”, a menționat Putin.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. E o crimă să ai relații cu un criminal. Istoria va aprecia criminalii pentru crimele lor de război.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *