Ultima oră

Ericsson: Traficul mobil de date depăşeşte traficul de voce

 Informaţiile obţinute de Ericsson arată că traficul mobil de date mondial a crescut anual cu 280% din 2008 până în prezent şi este estimat că se va dubla de la an la an, pe parcursul următorilor cinci ani. Traficul de date a depăşit nivelul traficului de voce în momentul în care ambele categorii susţineau schimburi de aproximativ 140.000 terabiţi pe lună. Creşterea veniturilor încasate de operatori este susţinută de dezvoltarea traficului de date, reprezentată prin numărul tot mai mare de utilizatori care aleg dispozitive cu potenţial mare de susţinere de trafic, cum ar fi telefoanele smartphone sau calculatoarele personale. Acelaşi studiu Ericsson arată că traficul în reţele mobile 3G a fost mai intens decât cel înregistrat în reţelele 2G.

„Concluziile studiului nostru sunt un reper important în industrie, având în vedere că aproximativ 400 de milioane de abonaţi la servicii de broadband mobil generează mai mult trafic de date decât traficul de voce generat de toate cele 4,6 miliarde de utilizatori de telefonie mobilă din lume", a declarat Hans Vestberg, preşedinte şi CEO Ericsson, în timpul unei sesiuni de informare de la evenimentul din Las Vegas. „Cercetările noastre confirmă ideea că accesul permanent la Internet, din orice locaţie şi în orice moment, are potenţialul să susţină creşterea segmentului de broadband mobil".

În acest moment, cea mai mare parte a traficului mobil de date provine din accesarea site-urilor de social networking de pe dispozitivele mobile. Spre exemplu, peste 200 de operatori de telefonie mobile din 60 de ţări oferă şi promovează aplicaţii mobile pe bază de Facebook, cu peste 100 de milioane de utilizatori activi care accesează site-ul de socializare.

Un studiu Ericsson de cercetare a comportamentului consumatorilor vine să sprijine aceste descoperiri, arătând că până la 80% dintre utilizatorii de broadband mobil doresc să poată accesa Internetul la orice oră şi de oriunde s-ar afla. De altfel, navigarea pe Internet a devenit o componentă importantă a vieţii de zi cu zi. Studiul se bazează pe răspunsurile a 4.580 de utilizatori din şase pieţe telecom mature. În acelaşi context, Ericsson a demonstrat că, pe măsură ce traficul mobil de date devine mai intens, conexiunea de broadband mobil are tendinţa să devină un element la fel de personal precum telefonul mobil folosit de o persoană. În proporţie de 80%, respondenţii studiului au declarat că nu ar împărţi laptopul personal cu nimeni altcineva, în timp de 65% dintre ei au afirmat că nu şi-ar împărţi conexiunea de broadband mobil.

Pe viitor, luând în considerare noul comportament al consumatorilor, reţelele mobile vor trebui adaptate pentru a susţine trafic de date şi servicii de voce. Aceste modificări vor cere investiţii semnificative în modernizarea şi transformarea reţelelor pentru a susţine tehnologii all-IP şi noi sisteme de suport – zone în care Ericsson deţine experienţa necesară pentru a ajuta operatorii să beneficieze de aceste oportunităţi extraordinare.

Sursa: Chip

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *