ActualitateEconomie

Escadronul românesc de peste Prut. Ce experți români lucrează pentru Republica Moldova?

Numirea în decembrie a fostei ministre de finanțe din România, Anca Dragu, la conducerea Băncii Naționale a Moldovei, a trezit interes nu doar în R. Moldova, ci și în țara ei de origine, prilejuind și treceri în revistă ale altor „transferuri” de foști oficiali români peste Prut, relatează stiripesurse.md O asemenea listă a pregătit în marginea unui articol mai amplu George Costiță, de la Europa Liberă România. Lista, desigur, nu este exhaustivă, iar fenomenul este în plină desfășurare, unii spunând că va lua și mai mare amploare odată cu apropierea R. Moldova de Uniunea Europeană.

Anca Dragu – a fost numită în funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei pe 22 decembrie 2023, pentru un mandat de șapte ani. A fost ministră a Finanțelor, președintă a Senatului și senatoare din partea USR.

Gabriela Scutea – consultant la Ministerul Justiției și Procuratura Generală din Republica Moldova începând din septembrie 2023. A fost procuror general al României.

Daniel-Marius Staicu – șeful Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor din decembrie 2022. Are un mandat de cinci ani. În România a ocupat funcția similară, la Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor. Cosmin Dinescu – este șeful Misiunii UE în Republica Moldova din aprilie 2023. A fost ambasador în Lituania și Croația. Octavian Berceanu – consultant la implementarea programului naţional de împădurire din Republica Moldova. În România a fost șef al Gărzii de Mediu. Anca Boagiu – fost ministru al Transporturilor și apoi al Integrării Europene în România, ea a devenit consultant la Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale (MIDR) al Republicii Moldova în materie de transport, reţele transeuropene şi dezvoltare regională. Cătălin Țacu – director al Inspectoratului de Stat al Muncii din Republica Moldova. A fost angajat al Inspectoratului Teritorial de Muncă Iași. Daniel Funeriu – fost ministru al Educației în România și consilier prezidențial. În Moldova este consultant la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Face parte din echipa Înalților Consilieri ai UE în Republica Moldova. Alexandru Săndulescu – consultant la Ministerul Economiei și Infrastructurii. A fost director general al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) din România. Victor Giosan – este în echipa de consultanți a prim-ministrului și ajută la reforma administrației publice locale. Dragoș Ciuparu – expert în administrație publică și în elaborarea de politici publice în România. Participă la coordonarea reformelor la nivelul Guvernului. Victor Wili Apreutesei – expert în securitate internă, consultant pe lângă Ministerul Afacerilor Interne de la Chișinău. A fost chestor în Poliția Română. Irina Alexe – expertă UE la nivelului Guvernului din Republica Moldova. În România a fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne. Nicolae Grigore – consilier la Banca Națională a Moldovei. Fost angajat la BNR, este expert în supravegherea prudențială și lupta contra spălării banilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

comentarii

  1. Bravo lor pt promovarea în funcțiile respective ! Dar ,rămîne de văzut cîți purici vor face în Moldova … Mi-i teamă să nu altoiască corupția și demagogia din Romînia cu cele din Moldova .

    1. Dap uăi așa-i. La cât de curvită e conducerea în pobedistanul maladaivănist și la cât de “elevată” e societatea din același bantustan post sovietic nu știu zău ce ar putea face vizibil pe termen scurt. Pe termen mediu și lung cu siguranță ar putea face lucruri bune. Dar trebuie să îți dau dreptate: nu știu cât timp au la dispoziție.

  2. Nu ii putem suspecta de vreo coruptie. Dar altii mai buni in RM nu sunt si trebuie oameni cu o oarecare experienta pt a integra repede RM in UE. E posibil sa faca treaba pe aceste posturi, e posibil sa nu. Dar pana nu probezi, nu ai cum vedea. Cum am mai spus, altii mai competenti deocamdata nu-s. Presupun ca astia au fost recomandati de SRI si guvernul Romaniei. Daca nu vor da rezultate, oalele sparte le platesc PAS si Maia Sandu. La fel si laudele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *