Actualitate

Eșecul controlului unic la vama Albița, între România și Moldova: cozi de peste două ore, vameșul notează mașinile cu pixul, sistemele informatice nu sunt interconectate

Eșecul controlului unic la vama Albița, între România și Moldova, descris, pe Facebook de către un cetățean român, Ștefan Miron: cozi de peste două ore, vameșul notează mașinile cu pixul, sistemele informatice nu sunt interconectate.

Eșecul controlului unic la vama Albița

„Vama Albița – de ce durează mai bine de 2 ore trecerea acesteia, de ce controlul/ghișeul unic nu este chiar “unic” și de ce de o săptămâna, coada este până peste Prut.

Pana acum aveam 2 vămi, cu câte 2 ghișee fiecare (Poliție de Frontiera + Vama). Odată cu anunțarea implementării ghișeului unic, numărul ghișeelor nu a fost redus, ci doar mutat. Astfel, tot la 4 ghișee este nevoie să te prezinți, doar că peste Prut.

1. Exista 2 sisteme informatice diferite, ce înțeleg că nu comunică între ele. Astfel, după ce pașaportul este verificat de Politistul de frontieră MD, îl primești înapoi și aștepți sa vină polițistul de frontieră RO. Este posibil ca acesta să vină înainte să fi primit/ridicat actele de la cel MD, sau să nu fi venit încă cel MD. Ca să nu aștepte, cel RO trece la următoarea mașină. De aici, și haosul.

2. Prin Ghișeu comun, ar trebui să înțelegem că primirea actelor = Drum bun! Ceea ce nu este valabil în cazul Albița. Cel puțin asta se întâmpla în cazul ghișeelor comune prin care am avut ocazia sa trec (RO-HU, RO-BG sau chiar MD-UA), unde primirea actelor înseamnă ca ești liber să pleci.

3. Indiferent că verifică sau nu ambii polițiști de frontiera Pașapoartele, aceștia ar trebui Cel Puțin! să se afle FIZIC în același ghișeu, să își transmită ei actele unul altuia, iar înmânarea pașapoartelor să însemne că poți pleca.

4. Dar asta nu e tot, după ce ai primit actele și a doua oară, urmează VAMA și “ghișeul mobil” pe nume “vameșul RO”, care scrie numerele mașinilor CU PIXUL într-un tabel ce nu îl citește nimeni, niciodată. De fiecare dată când ai nevoie de el, nu ai cum sa îl găsești, el ne fiind la ghișeu, pentru că de cele mai multe ori el este pe un cu totul alt rând. De obicei, căutând prin bagajele cuiva, unde a identificat el un suspect traficant cu vin, găini sau ouă de casă.

5. Pe lângă lipsa de informare privind procedura de trecere, acest “ghișeu unic” a și fost pus în aplicare într-un moment în care numărul mașinilor este cu mult mai mare decât în mod normal, haosul fiind astfel, și el mai mare. La pachet, vine și anularea zborurilor AirMoldova și WizzAir, astfel mii de oameni fiind obligați sa meargă în RO pentru a putea zbura.

În concluzie:

In acest moment avem doar o mutare fizică a unei gherete, peste Prut. Dacă tot vorbim despre protocoale semnate între state, atunci ar trebui sa putem vorbi de ÎNCREDERE și delegate de atribuții între cele 2 entități, Vama RO și Vama MD, ceea ce înțeleg ca nu există. Fie prin a conecta sistemele informatice între ele sau prin implementarea unui sistem unic, comun. Fie prin “cedarea verificării” către cealaltă entitate (Vama RO verifică actele la intrarea în Romania, Vama MD verifica actele la intrarea in Moldova).

Sper foarte mult să nu se renunțe la acest control unic sub pretextul eșecului din acest moment, ci să fie îmbunătățit. Soluții există și trebuie doar aplicate.

Doamne Ajută!”, a scris Miron.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Sistemele nu vor fi interconectate decat atunci cand Md va intra in UE , daca va intra ,sistemul din RO este cel al UE ,ar insemna sa se conecteze Md la UE cea ce in momentul de fata nu se poate ,un stat non Ue nu are acces LA BAZE DE DATE UE,asa ca rezolvativa temele de integrare apoi mai discutam ,pana atunci pasaportul la control . se poate doar cu 2 sisteme 1 ghiseu si pasaporul dat din mana in mana fizic la cei 2 vamesi MD si RO

  2. Atata vreme cat hotarul din Est cu Ucraina e usor penetrabil, nu-l trece numai acel cui îi lene, e un nonsens sa te aștepți la altceva decat la ce avem

  3. Frontiera intre Romani? Insulta!!!!! In primul rind nu recunost Moldova SSR, nu recunosc Rep Moldova si cretinii care o conduc acum. Recunosc Basarabia regiune a Romaniei insasi numele deriva de la vlahii Basarab, 100% teritoriu Romanesc. EU este o banda politica si trebuie desfiintata imediat, redusa la nivel de gang economic asa cum a fost initial creata in anii 70. Nato, alta banda de cretini trebuie desfiintata. in frunte cu un idiotul norvegian Stoltenberg si cretinul comunist, Geoana. Macron este corect 100%. Nato = banda de idtioti trebuie desfiintati. Putin please do it yesterday.

    1. Kakahaze ia uăi pastilili la timp. Vezi că furi curent rău di tăt!!!
      Numai moscalii tăi îs buni așa-i???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *