Economie

Eșecurile lui Dinu Patriciu. Rețeaua Mic.ro și-a tras obloanele

Imediat dupa vanzarea Petromidia catre kazahii de la KazMunaiGaz in 2008, omul de afaceri Dinu Patriciu, considerat atunci cel mai bogat om din Romania, a investit masiv in retail si mass-media iar brandurile sale Mic.ro si Adevarul Holding au avut o expansiune furibunda. Dupa numai cativa ani de impanzire a tarii cu asa-zisele "bacanii", Mic.ro precum si reteaua Minimax si Macro aratau ca alimentarele de dinainte de 1990.
Furnizorii au ramas neplatiti mai mult de 90 de zile iar procesele declansate impotriva Mercadia Holland, firma din Olanda care opereaza Mic.ro, si companiei autohtone care opereaza Minimax si Macro s-au inmultit cu zecile. Managerii lui Patriciu sunt doi oameni de incredere ai sai, Dan Ionescu si Dorin Gherman, fosti directori la Petromidia.

O expansiune fulminanta a avut-o si in presa, prin preluarea cotidianului Adevarul si prin rebranduirea unui tabloid. Bazandu-se pe o intreaga campanie de vanzare de carti, filme si alte inserturi, titlurile Adevarul Holding au avansat in topul celor mai vandute cotidiane insa aceasta situatie s-a estompat in ultima perioada.

Situatia financiara a holdingului media a ramas foarte delicata, investitiile masive nu au fost recuperate iar furnizorii au cerut insolventa. Jurnalistii s-au confruntat cu intarzieri la plata salariilor in ultimele luni, iar numarul acestora s-a redus in urma unor concedieri. Adevarul Holding in era lui Patriciu a pornit la drum cu Razvan Cornateanu si in prezent este manageriat de Peter Imre. Gurile rele, in frunte cu Sorin Ovidiu Vantu, sustin ca in 2012 Adevarul va fi falimentul anului in mass-media romaneasca.

O alta afacere care nu a dat roade este cea legata de namolul sapropelic din Marea Neagra. Dupa ce a renuntat la afacerile cu petrol, Patriciu a infiintat o companie, Marexin, care avea rolul de a explora potentialul energetic al platoului continental al Marii Negre si l-a cooptat in conducere pe Dorin Marian, fostul sef al cancelariei guvernului PNL.

In urma cu cativa ani Fundatia lui Dinu Patriciu a facut o intreaga campanie in mass-media cu privire a sprijinul pe care urma sa il acorde mintilor luminate din randul elevilor si studentilor prin acordarea de burse. Acum, aceste burse au fost retrase chiar daca suntem in plin an scolar.

Sursa: fin.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *