ActualitateCSI / Rusia

„Este o minciună! O minciună crudă și cinică!”. Rudele echipajului dispărut de pe crucișătorul Moskva își strigă disperarea

Rusia susține că echipajul navei a fost evacuat în siguranță, dar tot mai multe informații care ies la iveală arată că numărul victimelor ar putea să fie unul mare. Famiiile celor care se aflau la bord încearcă să afle răspunsuri despre soarta acestora. Pentru unii este clar: oamenii și-au pierdut viața. Este și cazul unei mame care a căutat cu disperare informații despre fiul ei, Andrei. Nu este însă și singura, relatează The Guardian.

Timp de câteva zile după ce nava Moskva s-a scufundat, Iulia Țivova a căutat cu disperare să afle ce s-a întâmpalt cu fiul ei, Andrei. Însă, nu a găsit nicio informație.

Luni, a primit însă un apel de la ministerul rus al Apărării. Băiatul ei era mort. Niciun alt detaliu.

„Avea doar 19 ani, era recrut. Nu mi-au spus nimic altceva, nicio informație despre când va avea loc înmormântarea”, a spus Țivova. Plângea când vorbea la telefon, subliniază jurnaliștii The Guardian.

„Sunt sigură că nu este singurul care a murit”, continuă ea.

„Ne-am uitat la fiecare copil ars. Dar nu l-am găsit pe al meu”

La bordul navei Moskva se aflau 510 de oameni. Despre soarta lor, puține informații au ieșit la iveală. Rusia continuie să nege că au fost victime, în timp ce Ucraina anunță că echipajul nu a putut fi salvat.

Mărturiile oamenilor arată însă că au fost și morți, și răniți, și supraviețuitori. Înainte ca Iulia să afle despre moartea fiului ei, Andrei, alte trei familii au anunțat faptul că nu își găsesc copiii aflați la bord.

Șkrebeț a fost unul dintre primii care a ieșit public cerând răspunsuri despre motivul pentru care fiul său, tânăr recrut, a fost trimis la război.

„Au spus că întregul echipaj a fost evacuat. Este o minciună! O minciună crudă și cinică!”

El și soția sa l-au căutat pe tânăr în spitalele din Crimeea. Însă, fără rezultat.

Soția sa, Irina, a declarat pentru site-ul rusesc independent The Insider că a văzut aproximativ 200 de marinari răniți la un spital militar din Crimeea în timp ce își căuta fiul.

„Ne-am uitat la fiecare copil ars”, a declarat ea pentru Insider.

„Nu vă pot spune cât de greu a fost, dar nu l-am găsit pe al meu. Erau doar 200 de persoane, iar la bordul crucișătorului erau peste 500. Unde erau ceilalți? Am căutat în Krasnodar și peste tot, am sunat în toate locurile, dar nu l-am găsit”.

Alte familii au contactat familia Șkrebeț crezând că au reușit să afle mai multe detalii despre soarta celor de la bordul Moskva.

„Am fost contactați de trei familii din Ialta, Alupka și Sankt Petersburg, ai căror copii sunt, de asemenea, dispăruți, de asemenea recruți”, a scris luni soțul ei, adăugând că au depus o cerere scrisă pentru mai multe informații la biroul local de înrolare.

„Avem nevoie de răspunsuri scrise la întrebările noastre privind găsirea copiilor noștri, nu de mesaje text cu poze și rugăciuni”, a spus el.

Părinții care se tem să vorbească

Alți părinți s-au temut în mod clar să vorbească. Uliana Tarasova din Sankt Petersburg a postat că „fiul ei, Tarasov Mark, este dispărut în misiune la bordul crucișătorului Moskva”, iar după câteva ore postarea ei a dispărut.

Alte persoane care au vorbit cu presa rusă au cerut să rămână anonime de teamă că vor fi supuse unor represalii din partea guvernului. Sunt însă și situații în care familiile și-au văzut copiii la televizor, în viață. Eskender Djeparov a declarat că l-a recunoscut pe fratele său, Akbar, într-o înregistrare video difuzată de Ministerul Apărării, care arată marinarii de pe Moskva întâlnindu-se cu un amiral de rang înalt în Sevastopol după ce nava s-a scufundat.

„Am fost foarte fericiți când l-am văzut în videoclipul echipajului din Sevastopol”, a spus Djeparov.

„A doua zi după tragedie, el a sunat-o pe mama noastră și a spus că este viu și sănătos. Că nu ar trebui să își facă griji pentru el. Nu ne-a spus ce s-a întâmplat, nu spune prea multe. Ne sună de pe numere diferite. Este recrut, a început în iulie anul trecut. Cu siguranță nu a semnat niciodată un contract”.

Eforturi pentru a acoperi amploarea tragediei

Mărturiile oamenilor sugerează că numărul victimelor ar putea fi mult mai mare. Nu va fi însă cunoscut. Nu este prima oară când Kremlinul face eforturi pentru a opri informațiile despre decese. La fel s-a întâmplat și 2000, când 118 oameni, aflați la bordul submarinului Kursk, au murit în urma unei explozii.

„Acest regim nu a fost niciodată foarte transparent în ceea ce privește victimele”, a declarat Alexander Gabuev, cercetător la Carnegie Moscow Center, amintind de operațiunile militare ale Rusiei în Ucraina și Siria sau de anchetele privind atacurile de la Beslan și teatrul Dubrovka. „Nu e ceva nou sau suprinzător”.

Luni, 18 aprilie, primele imagini cu vasul „Mokva”, plutind în derivă şi lăsând în urmă coloane de fum, au fost difuzate de agenția ucraineană de știri Unian. Imaginile arătau că bărcile de salvare au fost desfășurate, ceea ce indică faptul că probabil a fost dat ordinul de abandonare a navei.

Sursa: Libertatea.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *