CSI / RusiaUE / Nato

„Este periculos să subestimăm Rusia”, avertizează șeful NATO

Joi, 5 ianuarie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că este periculos să subestimăm Rusia şi ambiţiile lui Vladimir Putin în războiul declanșat Ucrainei în 24 februarie, potrivit Reuters.

„Au dat dovadă (rușii -n.r.) de o mare capacitate de a tolera pierderile şi suferinţa. Nu avem indicaţii că preşedintele Putin şi-a schimbat planurile şi obiectivele în Ucraina. Aşa încât este periculos să subestimăm Rusia”, a declarat Stoltenberg în cadrul unei conferinţe de afaceri în Norvegia.

„NATO trebuie să se asigure că Ucraina rămâne într-o poziţie puternică”

Duminică, 1 ianuarie, șeful NATO a avertizat, într-un interviu acordat BBC, că țările occidentale trebuie să fie pregătite să ofere sprijin pe termen lung Ucrainei, în condiţiile în care Rusia nu dă semne că ar ceda.

Mobilizarea parţială ordonată la 21 septembrie de dictatorul rus Vladimir Putin a arătat că Moscova nu are nicio dorinţă în prezent de a pune capăt războiului, a declarat Jens Stoltenberg. Sprijinul militar ar asigura supravieţuirea Ucrainei ca ţară suverană şi ar forţa Rusia să se aşeze la masă şi să negocieze încetarea războiului, consideră şeful NATO.

„Forţele ucrainene au avut o perioadă propice timp de câteva luni, dar ştim de asemenea că Rusia a mobilizat mult mai multe forţe, iar multe dintre ele se antrenează acum. Toate acestea indică faptul că ruşii sunt pregătiţi să continue războiul şi, de asemenea, că este posibil să încerce să lanseze o nouă ofensivă”, a subliniat Jens Stoltenberg.

Deşi nu pare să se întrevadă o încetare a ostilităţilor, șeful NATO spune că NATO trebuie să se asigure că Ucraina rămâne într-o poziţie puternică, în cazul în care s-ar ivi perspectiva de negociere între cele două părţi, relatează sursa citată.

În discursul ţinut de Anul Nou, Putin a încercat să arate că este nevoie de solidaritate şi de susţinerea trupelor care luptă în Ucraina, spunând că este în joc chiar viitorul ţării şi că Occidentul încearcă să anihileze Rusia prin intermediul Ucrainei.

La rândul său, Volodimir Zelenski l-a acuzat pe Putin că se ascunde în spatele trupelor sale, în încercarea de a se agăţa de putere.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *