Politică

Este un „gest neprietenos” la adresa Moscovei. Maria Zaharova, dezlănțuită la adresa autorităților de la Chișinău

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, reclamă un nou „gest neprietenos” al autorităților de la Chișinău la adresa Federației Ruse, după ce reprezentanților Ambasadei Rusiei nu li s-a permis să monitorizeze primul tur al alegerilor de duminică pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, relatează Ziarul Național.

Astfel, potrivit Mariei Zaharova, care și-a făcut un obicei să arunce săgeți spre Chișinău, Moscova urmărește îndeaproape procesele din Găgăuzia, care „are strânse legături culturale, umanitare, spirituale, comerciale, economice și interregionale” cu Rusia.

„Reprezentanții ruși au participat întotdeauna la observarea alegerilor conducerii acestei regiuni. Din păcate, de această dată, spre deosebire de angajații misiunilor diplomatice din alte state, Ambasadei Rusiei în R. Moldova nu i s-a oferit o astfel de oportunitate. Autoritățile moldovenești au respins aceste solicitări. Astfel, Chișinăul a dat din nou dovadă de o abordare neprietenoasă față de Rusia și și-a demonstrat înclinația spre standardele duble”, a scris aceasta pe pagina sa de Telegram.

Zaharova susține că Republica Moldova ar fi încălcat prevederile Convenției din 2002 privind standardele pentru alegeri democratice, drepturile și libertățile electorale în statele membre CSI. „Așteptăm al doilea tur de scrutin și contăm pe faptul că alegătorii vor avea posibilitatea să-și exprime în mod liber voința. Sperăm că noua conducere a regiunii va continua să dezvolte relațiile tradiționale cu țara noastră și regiunile rusești”, a adăugat purtătoarea de cuvânt al lui Lavrov.

De menționat că în turul II al alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei au acces candidații proruși Grigore Uzun și Evghenia Guțul. Uzun este sprijinit de Partidul Socialiștilor din Moldova, iar Evghenia Guțul de partidul „Șor”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *