Timpul Liber

„Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect” (20)

De ce nu e corect?
Apoziţiile explicative (acele secvenţe de text facultative, echivalente ca sens cu termenul regent, pe care îl explică) se despart prin virgulă.

Ar fi trebuit să scrie:
Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, anunţă…
Am văzut pe crawl foarte multe apoziţii neizolate prin virgulă:
A discutat cu secretarul general al Guvernului, Ilie Bolojan despre…

Reprezentantul PDL Radu Berceanu a anunţat…

A fost ucisă Cristina de soţul ei Alexandru?

Nu orice nume propriu se izolează prin virgulă. Numele propriu funcţionează ca o apoziţie explicativă numai dacă secvenţa anterioară este suficientă pentru identificarea persoanei despre care se vorbeşte (de exemplu, dacă spunem „preşedintele României”, apariţia numelui preşedintelui reprezintă o apoziţie explicativă, care se izolează prin virgulă, pentru că persoana poate fi identificată şi fără prezenţa explicită a numelui). În exemplul de mai jos, pe care l-am văzut pe ecran, situaţia era diferită:

Omul de afaceri harghitean, Csibi Istvan, rămâne în arest.

În acest caz, sintagma omul de afaceri harghitean nu este suficientă pentru identificarea persoanei despre care se vorbeşte, iar numele acestei persoane este absolut necesar în context: numele nu reprezintă o explicaţie suplimentară, ci una absolut necesară, prin urmare nu se izolează prin virgulă (Omul de afaceri harghitean Csibi Istvan rămâne în arest).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *