Timpul Liber

„Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect”: Indentitatea cremwurştilor

preşedenţie
poliomelită
indentificare
cremwurşti
repercursiune
decongestionare
cazino

Cum aflăm forma corectă a acestor cuvinte?
Pentru a cunoaşte forma corectă a cuvintelor, trebuie să consultăm DOOM-ul, apărut în 2005. Din acest dicţionar, aflăm că:

Este corect preşedinţie, nu preşedenţie. Substantivul preşednţie vine (este derivat) de la preşedinte, cu „i”, nu de la preşedente, cu „e”.

Este corect poliomielită, nu poliomelită. Numele bolii respective conţine silabele „-mi-e”, ca şi în limba franceză, de unde limba noastră l-a împrumutat. Multe alte afecţiuni, mai puţin cunoscute nouă, conţin segmentul -mielită: encefalomielită, leucomielită, osteomielită etc.

Este corect identificare, nu indentificare. Prima silabă a cuvintelor identic, identificare, a identifica, identificat, identitate este „i”, nu „in”.
Cine spune indentificare, dar şi buletin de indentitate (în loc de buletin de identitate) ar putea fi catalogat ca incult.

Este corect să spunem şi să scriem repercusiune, nu repercursiune. Substantivul repercusiune, care înseamnă „urmare, efect, consecinţă”, a fost împrumutat în limba noastră cu această formă, deci cu silaba „cu”. În franceză, cuvântul are forma répercussion, în italiană, ripercussione, iar, în latină, repercussio.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *