Timpul Liber

Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect: Mărul face pere…

Dacă spunem bicicletă cu trei roţi, ziar săptămânal, comitem greşeala numită contradicţie în ceea ce se adaugă, pentru că o bicicletă nu poate avea decât două roţi (tricicleta are trei), iar un ziar apare în fiecare zi, nu o dată pe săptămână.

Un reporter a spus:
Femeia a adormit două ore.

De ce nu e corect?
Propoziţia conţine o contradicţie, pentru că nu putem adormi două ore, ci doar dormi două ore. Putem adormi mai greu sau mai uşor, putem să ne chinuim să adormim timp de două ore, dar nu putem adormi două ore.

Ar fi trebuit să spună:
Femeia a dormit două ore.

(Continuare în numărul următor)

Vocea reporterului:
Oraşele mari nu sunt doar reşedinţe, ci şi zone de tranzit pentru perioade mai lungi, scurte sau definitive pentru multe familii venite din provincie.

De ce nu e corect?

Zona de tranzit este o zonă pe unde se trece, se stă mai mult sau mai puţin şi de unde apoi se pleacă. Este lipsit de logică să spunem că zonele de tranzit sunt pentru perioade „definitive”.

Ar fi trebuit să spună:
Oraşele mari nu sunt doar reşedinţe, ci şi zone de tranzit, pentru perioade mai lungi sau mai scurte, pentru multe familii venite din provincie. Unele familii pot rămâne definitiv aici.

Tu ai auzit astfel de greşeli? Poţi să inventezi şi tu câteva (Copiii ţipă în linişte, Familia convieţuia în ţări diferite etc.) şi să „testezi” dacă părinţii tăi sau prietenii îşi vor da seama de greşeală. Dacă nu, explică-le tu!

(Continuare din numărul trecut)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *