Externe

Estonia este primul stat baltic care a legalizat căsătoria între persoane de același sex

Riigikogu (Parlamentul estonian) a adoptat o lege care prevede posibilitatea căsătoriei între doi adulți, indiferent de sex, începând cu 1 ianuarie 2024.

Proiectul de lege corespunzător a fost votat de 55 de membri ai Riigikogu, iar 34 de membri au votat împotrivă.

Documentul prevede modificarea conținutului instituției căsătoriei, cunoscută din dreptul familiei, astfel încât în viitor două persoane majore să se poată căsători, indiferent de sexul lor.

Pe lângă căsătorie, persoanele au posibilitatea de a încheia un acord de coabitare ca alternativă.

Cuplurile de același sex pot acum, de asemenea, să adopte copii. Cuplurile de același sex pot adopta copilul unuia dintre soți cu acordul celuilalt tată/mamă biologic. Legea stabilește principiul conform căruia un copil nu poate avea mai mult de doi părinți. Se păstrează principiul conform căruia drepturile și obligațiile față de copil aparțin în primul rând părinților biologici.

După votul de marți, Estonia va deveni a doua țară din Europa de Est, după Slovenia, în care cuplurile de același sex se pot căsători. Legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Proiectul a trecut de prima lectură la 22 mai, iar 711 amendamente au fost depuse înainte de termen.

Reamintim că, în Estonia, în februarie, cuplurile de același sex care au încheiat un acord de coabitare au fost autorizate să ia un nume de familie comun.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *