Internațional

Estonia interzice oamenilor să treacă granița cu bidoane de benzină rusească

Luni, 6 februarie, Estonia a introdus o interdicție de a cumpăra, importa și transporta produse petroliere rusești, inclusiv benzină transportată în bidoane, anunță TASS și Hotnews.

Măsura a fost anunțată de Piret Tinkus, șefa serviciului de interdicții și restricții din cadrul Consiliului Fiscal și Vamal al Estoniei.

„Din 6 februarie este interzisă cumpărarea, importarea și transportul de produse petroliere dacă acestea provin din Rusia”, a declarat el.

„În lista mărfurilor interzise se numără și combustibilul folosit pentru mașini. Se estimează că astăzi, la trecerea pentru prima dată a graniței cu Estonia, aproximativ 80% dintre mașini au un recipient de zece litri de benzină, pe lângă un rezervor de combustibil plin”, a mai precizat Tinkus.

De asemenea, el a subliniat că un rezident al Uniunii Europene are dreptul de a cumpăra combustibil în Rusia, dacă este necesar pentru a-și finaliza călătoria și a se întoarce în blocul comunitar.

Estonia subliniază că oamenii nu au voie să treacă granița cu benzină rusească în bidoane

„Este interzisă aducerea în UE a combustibilului cumpărat în Rusia în canistre, deoarece acesta nu este considerat a satisface nevoile de bază precum încheierea unei călătorii”, a precizat însă oficialul eston.

Totodată, Tinkus a mai subliniat că o astfel de interdicție se aplică în mod egal în țările baltice și Finlanda.

Ea a precizat că golirea manuală a rezervorului imediat după trecerea în Finlanda pentru a face apoi din nou plinul în Rusia poate fi considerată o încălcare a legii, indiferent dacă benzina rusească este vândută sau este pentru uz propriu.

Potrivit oficialului eston, golirea rezervorului este permisă numai în scopul reparării mașinii și dacă benzina este ulterior pompată înapoi.

Măsura anunțată de Estonia vine după ce embargoul impus de Uniunea Europeană asupra importului de produse petroliere ruseşti pe cale maritimă a intrat în vigoare duminică.

Măsura a fost convenită de către statele membre ale UE încă din luna iunie 2022.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *