Timpul Liber

Eticheta la volan și locul doamnei în mașină

Dacă în alte situații politețea este o opțiune personală, când suntem la volanul unei mașini ea este de o necesitate vitală.

Imprudența sau viteza excesivă, starea de ebrietate, conversațiile la telefon și neatenția, centura de siguranță necuplată, muzica la maxim, diferite gesturi obscene, depășirea neregulamentară, aruncarea restului de țigară, a gunoiului sunt nereguli care vorbesc despre imaginea personală a fiecăruia. În schimb, îi apreciem pe cei care respectă participanții la trafic fie că e vorba de pietoni, bicicliști, motocicliști sau ceilalți șoferi. În aceeași ordine de idei, este necesar să rețineți câteva sfaturi bune atât pentru șoferi, cât și pentru pasageri.

În taxi, în mod normal, doamna nu se așază niciodată lângă șofer, dar în spate, în diagonala șoferului. Același loc este valabil și în cazul în care este însoțită de un domn. Atunci când sunt trei persoane în aceeași mașină, două doamne și un domn, domnul va sta în față, lângă șofer. Dacă este vorba despre trei doamne, în față va sta cea mai în vârstă. Etic este și în zilele noastre ca bărbatul să-i deschidă ușa doamnei, iar la întoarcere, are obligația de a o conduce până la ușa casei sau a blocului.

De-a lungul timpului, studiile făcute privind motivele ce-i determină pe oameni să încalce regulile de circulație sunt aceleași: lipsa de atenție și graba. Însă cea mai mare problemă este lipsa de politețe și respectul față de ceilalți. De aceea, vă îndemn, să vă amintiți că traficul rutier face parte din viața noastră zilnică, indiferent că suntem șoferi, pasageri sau pietoni, iar de comportamentul nostru depinde viața noastră.

Programul de dezvoltare a personalității la Centrul de dezvoltare personală „ABeZe” (ore individuale și în grup, pentru copii de la 5 ani și adulți): bune maniere, ore de dicţie, artă decorativă, limba engleză, ședințe individuale la psiholog, pregătirea copiilor pentru școală.

Dorina Arsene,
lector de bune maniere
Tel.: 068.210.006
e-mail: sme.abeze@gmail.com
web: abeze.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *