Bună Dimineața

Eu nu sunt președintele Curții Constituționale!

Citez: „Textul Declarației de Independență a R. Moldova a fost placardat pe sediul CC și dezvelit astăzi, 31 octombrie, anunță UNIMEDIA. Lucrările de gravare a textului au fost oferite gratis, de o companie privată, în schimbul plasării logou-lui companiei pe post de semnătură. Ideea de instalare a plăcii aparține președintelui CC, Constantin Tănase. Gestul vine să compenseze distrugerea textului original, în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009”. Funcția mă onorează, dar rog, totuși, conducerea UNIMEDIA să facă dezmințirea de rigoare și să anunțe cititorii ei că președintele CC rămâne în continuare a fi Alexandru Tănase.

Eu sunt împotriva decorării deputaților cu „Ordinul Republicii”

Participant și el la ceremonia numită mai sus, premierul Vlad Filat a propus ca toți deputații primului Parlament, semnatari ai Declarației de Independență, să fie decorați cu „Ordinul Republicii”. Gestul lui V. Filat este patriotic și plin de noblețe, dar eu sunt împotriva lui (a gestului) atâta timp cât nu se clarifică unele lucruri. Primul. Pentru meritul de a fi semnat Declarația de Independență, deputații primului Parlament au mai fost decorați o dată, în 1996, cu ocazia a cinci ani de la eveniment, cu medalia „Meritul civic”. Așadar, este corect să se acorde două distincții pentru același merit? Al doilea. Cum procedăm cu acei deputați care pe 27 august 1991 au votat Independența de frică – de frica mulțimii care înconjurase Parlamentul? Îi decorăm și pe aceștia? Eu bănuiesc cam care este dedesubtul propunerii premierului Filat, de aceea, mă gândesc, poate, mai corect și mai onorabil ar fi, totuși, stabilirea unei pensii de merit pentru deputații care au votat independența? 

Eu nu sunt de acord cu proiectul Corinei Fusu

Deputata PL Corina Fusu a propus un proiect de lege care prevede ca publicaţiile periodice să primească ajutoare de la stat prin intermediul Fondului Special pentru Susţinerea Publicaţiilor Periodice, care ar urma să fie creat. Deputata susţine că prin acest proiect se va proteja diversitatea mass-media, care ar contribui la libera formare a opiniei în societate şi va stimula concurenţa în domeniul presei scrise. Proiectul deputatei liberale mi se pare nu numai fantezist, dar și periculos. Sunt de acord cu unul din cititorii noștri care declara pe forum: „De ce un ziar trebuie să aibă „susținere" din buget? Un ziar dacă nu e citit/vândut trebuie să dispară. Punct”. Prin această măsură nu se va „stimula concurenţa în domeniul presei scrise”, ci se va stimula pupincurismul, docilitatea și dependența presei de pomenile financiare ale guvernării.

Să pornim de la premisa că Chirtoacă a fost sincer

Faptul că primarul Chirtoacă a cedat sub presiunea presei este comentat în mod diferit de cititori. Iată ce scrie un cititor pe forum: „Dle Tănase, e adevărat că un individ ce își recunoaște greșeala o face nu că ar fi laș, ci că e mai inteligent, însă una e suspect în această greșeală: a fost ea o greșeală sau o șmechereală ca multe altele? Chirtoacă după ce a susținut-o vehement… a simțit că societatea nu-i așa de ,,tupaia" cum cred ei, și mai bine să recunosc ca să obțin bonusuri politice, dac` tot m-au prins…”. Recunosc, domnilor cititori, și pe mine mă roade viermele îndoielii. Multe nu se leagă, se bat cap în cap, dar haideți, deocamdată, până la proba contrarie, să judecăm gestul primarului Chirtoacă pornind de la premisa că a fost sincer.

Luxemburg, 1 noiembrie 2012
 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *