Euforia unui general NATO: Războiul cu Ucraina este un aperitiv, va urma felul principal – prăbușirea Rusiei
Generalul francez Michel Yakovleff, fost comandant adjunct al forțelor NATO în Europa, spune că războiul din Ucraina este declanșatorul unor evenimente istorice și consideră că în viitorul apropiat Rusia se va dezintegra, iar premisele pentru acest lucru au apărut chiar înainte de război, și nu au făcut decât să-l accelereze, iar dezintegrarea poate fi mult mai sângeroasă decât dezintegrarea URSS.
Potrivit lui Yakovleff, Rusia s-a transformat într-o țară de lumea a treia și este acum pe calea dezindustrializarii pentru a se transforma într-o țară de lumea a patra care trăiește din extracție și vânzare de materii prime.
Și în ceea ce privește politica internă, Federația Rusă este în prezent similară cu Libanul din 1973: țara are de fapt trei armate – Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne și FSB și companii militare private, armatele oligarhilor și ale lui Kadîrov. Acest lucru va duce inevitabil la evenimente sângeroase în interiorul Rusiei.
„Războiul cu Ucraina este un aperitiv, va urma meniul principal – prăbușirea Rusiei. Ucraina este doar declanșatorul unor evenimente istorice pe care le vom vedea mai târziu”, a conchis generalul.
Astăzi, armata ucraineană este cea mai bună din Europa, susține generalului francez, Michel Yakovleff, fost comandant adjunct al forțelor NATO în Europa.
„Deodată s-a dovedit că armata rusă este o echipă despre care toată lumea credea că joacă în Liga Campionilor, dar este din liga a treia. În cel mai bun caz, va trece în liga a doua, dar nimic nu strălucește pentru ea în liga superioară. Armata ucraineană, după părerea mea, este cea mai bună armată din Europa de astăzi”, a subliniat el, adăugând că armata rusă are probleme care o vor împiedica să devină cu adevărat puternică, așa că nu va putea decât să se apere.
Potrivit acestuia, formațiunile militare artificiale, cum ar fi armatele private, nu fac decât să complice coordonarea unităților forțelor de ocupație.
Totodată, el crede că sfârşitul războiului are trei scenarii şi nu poate fi exclusă victoria Rusiei.
„Victoria Rusiei este încă posibilă. Pentru ca rușii să câștige pe câmpul de luptă, ei trebuie să demonstreze nivelul necesar de profesionalism militar: selecția țintelor de atac, logistică, coordonarea focului, calitatea echipamentului și interacțiunea trupelor. Dar nu au arătat-o încă. De asemenea, rușii au nevoie de greșelile operaționale și tactice ale ucrainenilor”, explică Yakovleff.
Alte două scenarii, potrivit generalului, sunt victoria incontestabilă a Ucrainei și oprirea ambelor armate la acele frontiere pe care le-au putut cuceri sau elibera.
Cu toate acestea, nu crede că Rusia va putea realiza ceea ce își dorește anunțând o altă mobilizare sau lansând o recrutare de mercenari pentru Gruparea Wagner. Motivul: problemele menționate mai sus, care nu vor permite utilizarea eficientă a resurselor umane în contrast cu armata ucraineană mai mică, dar mai profesionistă.
„Pentru a câștiga pacea, este necesar ca toți rușii să înțeleagă că nu au câștigat nimic din război. Ucraina trebuie să recâştige Donbasul şi Crimeea, toate teritoriile sale până la ultimul kilometru”, a subliniat generalul.
Ce trebuie să schimbe armata ucraieană pentru a câștiga războiul
Expertul militar Agil Rustamzade consideră că pentru o contraofensivă de succes și o victorie în războiul cu Rusia, armata ucraineană trebuie să-și schimbe fundamental viziunea și metodele de desfășurare a operațiunilor de luptă pentru a provoca daune maxime inamicului.
„Este nevoie de o schimbare de paradigmă. Va învăța să lupte într-un mod extraordinar, să lupte nu cu numere, ci cu pricepere. Generalii ucraineni trebuie să-și schimbe părerile învechite cu privire la metodele de desfășurare a operațiunilor militare. O mică armată sovietică nu are nicio șansă să o învingă o mare armata sovietică”, a scris el pe Facebook, comentând o posibilă operațiune de contraofensivă a Ucrainei și perspectivele acesteia.
De asemenea, el a amintit de operațiunile de contraofensivă de la Harkov și Herson desfășurate de Forțele Armate ucrainene anul trecut, în urma cărora teritoriile au fost eliberate fără a învinge inamicul: în ambele cazuri, armata rusă și-a putut retrage unitățile.
În opinia lui Rustamzade, o ofensivă fără a învinge inamicul înseamnă doar împingerea înapoi a liniei frontului.
Expertul consideră că armata ucraineană nu are în prezent suficiente forțe și resurse pentru o contraofensivă de primăvară, așa că liderii militari ar trebui să învețe să uzeze și să distrugă inamicul în apărare și, în același timp, să-și protejeze soldații ucraineni.
„În acest război, victoria va fi adusă mai aproape doar de viteza cu care îți vei distruge adversarul”, a subliniat el.
Militarii ucraineni vorbesc despre pierderile fără precedent ale rușilor și despre faptul că rezistența în Bahmut face posibilă o contraofensivă de primăvară.
Armata ucraineană a anunțat pe 12 martie că partea rusă a pierdut peste o mie de soldați în 24 de ore. Moscova continuă să avanseze spre orașul Bahmut din est. Kievul a anunțat că este decis să apere orașul Bahmut, în parte pentru a ajuta la pregătirea unei contraofensive ucrainene.
Lupta pentru Bahmut, în regiunea Donețk, a fost una dintre cele mai sângeroase bătălii din timpul invaziei rusești în Ucraina, care durează de un an, orașul având o valoare mai degrabă simbolică decât strategică, după cum consideră mulți observatori militari occidentali.
Statul Major General ucrainean a afirmat, într-o ședința periodică de informare din 12 martie, că „operațiunile de asalt” rusești au continuat în orașul Bahmut. De asemenea, a citat ofensive inamice în special în Liman, Avdiivka, Marinka și Șakhtarsk. Statul Major General susține că rușii au pierdut 1090 de soldați și opt tancuri în ultimele 24 de ore.
O informare a serviciilor secrete britanice și alți analiști occidentali sugerează că partea rusă a suferit pierderi uriașe în încercarea de a încercui și a ocupa orașul Bahmut.
Mediazona, un organ de presă independent și anti-Putin, a declarat la 11 martie că, potrivit calculelor sale, 1638 de soldați ruși din trupele regulate și mercenari PMC Wagner au murit în ultimele două săptămâni de lupte în Ucraina, marcând una dintre cele mai mortale perioade pentru forțele lui Putin.
Pentru ambele părți implicate în conflict statisticile privind numărul victimelor sunt secrete.
„Adevărații eroi acum sunt apărătorii care țin pe umeri frontul de est și care provoacă cele mai grele pierderi posibile, fără a se cruța nici pe ei înșiși, nici pe inamic”, a declarat Sirski, citat de agenția de presă AFP, la 11 martie.
„Este necesar să câștigăm timp pentru a crea rezerve și a lansa o contraofensivă, care nu este departe”.
Sursa: Stiripesurse.ro