UE / Nato

EUobserver: 5.000 de “luptători străini” se află în Europa. Avertismentul SUA și ce riscă statele UE

Departamentul pentru Securitate Internă poate deja suspenda privilegii ale programului de vize pentru țările considerate a fi “o amenințare iminentă pentru securitatea națională”.

Noul proiect de lege ar cere însă suspendarea programului în cazul statelor care “nu fac continuu schimb de date privind terorismul și călătoriile în străinătate” cu SUA, dacă nu raportează în 24 de ore pașapoartele pierdute sau furate și dacă nu își verifică “toți pasagerii care călătoresc cu avionul” prin intermediul bazelor de date ale Interpol.

În plus, toate țările incluse în programul Visa Waiver vor trebui să introducă pașapoarte electronice cu cipuri biometrice până la 1 aprilie 2016.

Legea ar cere Departamentului pentru Securitate Internă să redacteze un raport, în 30 de zile, pentru a identifica statele “cu risc ridicat”, în vederea posibilei lor suspendări din program.

“Așa cum au arătat atacurile groaznice de la Paris (de la’ 13 noiembrie – n.r.), organizații teroriste precum ISIS (Statul Islamic – n.r.) caută orice oportunitate de a exploata ospitalitatea unei națiuni”, a spus Candice Miller, cea care a introdus această lege.

Dezbaterea privind programul Visa Waiver a început după atacurile asupra revistei Charlie Hebdo din ianuarie de la Paris, cand Dianne Feinstein, o proeminentă senatoare a Partidului Democrat aflat la putere, a spus că statele incluse în acest program sunt “Călcâiul lui Ahile al Americii”.

Departamentul pentru Securitate Internă a precizat atunci pentru EUobserver că vrea să vadă mai multe controale la frontierele Spațiului Schengen și un mai bun schimb de informații între statele membre ale UE.

Potrivit DHS, 5.000 de “luptători străini” se află în Europa.

Statele membre ale Uniunii Europene au încheiat vineri, la Bruxelles, un acord pentru a depăși ultimele divergențe cu Parlamentul European privind PNR, un nou instrument care ar permite urmărirea pasagerilor companiilor aeriene în cadrul luptei împotriva terorismului.

Programul Visa Waiver, lansat în 1986, vizează 38 de țări, între care și statele membre ale UE, cu excepția Bulgariei, Croației, Ciprului, Poloniei și României.

sursa: presalibera.net

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *