Economie

EURO continuă să crească în raport cu LEUL MOLDOVENESC

Un comunicat de presă al Băncii Naţionale a Moldovei precizează că fluctuaţia euro pe piaţa externă „este condiţionată, în principal, de decizia Comitetului Federal pentru Piaţa Deschisă al Băncii Federale a SUA luată la reuniunea ordinară din 18 septembrie 2013 de a nu reduce volumul procurărilor de obligaţiuni”.

Acesta a rămas la nivelul de 85 miliarde de dolari SUA lunar. Decizia Băncii Federale a SUA s-a bazat pe viziunea despre necesitatea unui timp suplimentar pentru convingerea că economia SUA se reface, iar majorarea sau reducerea achiziţiilor de active va avea loc în funcţie de evoluţia situaţiei economice în SUA. Ca urmare a acestei decizii, pieţele au reacţionat prompt, mai constată BNM. 

Banca Naţională a anunţat pentru astăzi un curs de 17.20 lei pentru un euro. Cotaţia oficială a leului faţă de dolar SUA, stabilită de BNM pentru astăzi este 12.88 lei, cea mai înaltă din ultimi cinci ani. 

Banca Naţională nu vede motive de îngrijorare în ceea ce priveşte cursul leului în raport cu euro şi dolarul SUA, a declarat guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu. Mai mult, acesta a adăugat că situaţia pe piaţa valutară este ordinară şi nu există nimic ieşit din comun.

Guvernatorul a menţionat că şi în alte ţări din regiune se înregistrează o depreciere nesemnificativă a monedelor naţionale.

Timpul.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *