Economie

EURO la cea mai înaltă COTAȚIE în raport cu leul din ultimii doi ani

Banca Naţională a Moldovei (BNM) a stabilit pentru astăzi, 19 iunie, un curs de 16,54 lei pentru un euro.

Totuși, expertul economic independent, Gheorghe Costandachi, a precizat că majorarea cursului nu este una îngrijorătoare, fiindcă oscilează în limitele admise, precum a fost și anii precedenți. „Are loc o creștere neesențială, de sezon și într-o săptămână – două se va stabiliza. Cursul de schimb a leului moldovenesc se formează artificial de către BNM, având în vedere doar cursul de schimb regional a monedei unice și a dolarului”, a spus expertul.

Totodată, Gheorghe Costandachi a menționat că în asemenea situații – de majorare a cursului – e evident că statul are de vândut valută ca să întoarcă ceva din datoriile statului. „Mai au de câștigat cei care fac operațiuni de export, dar și cei care primesc bani de peste hotare, fie din Europa, fie din Rusia, întrucât leul pierde din poziții pentru ambele valute”, a informat Costandachi.

Cei care au de pierdut, însă, ulterior majorării cursului la moneda europeană, sunt persoanele care au luat credite și împrumuturi în euro, iar acum e momentul să-și achite datoriile.

Ieri, 18 iunie, moneda europeană a revenit pe creştere, fiind cotată la 16,49 lei, cu un ban mai mult decât valoarea de luni. La începutul anului, un euro costa 15,90 lei, iar în luna februarie a atins un nivel record de 16,46 lei, după care a intrat într-o perioadă de scădere. Astfel, cel mai mic curs din acest an a fost înregistrat pe 16 mai. În ziua respectivă, un euro putea fi cumpărat cu 15,74 lei.

Anul trecut nu s-a înregistrat un curs atât de înalt, iar în anul 2011 cel mai înalt curs oficial euro-leu a fost pe data de 27 iulie, de 16,59 lei.

Totodată, astăzi, cursul de schimb a leului moldovenesc în raport cu dolarul este de 12,36 lei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *