Ultima oră

Eurobarometru: 49% dintre români cred că UE se îndreaptă în direcția corectă pentru depășirea crizei

Raportul, realizat pe bază de interviuri în noiembrie 2013, arată că cele mai optimiste state membre ale UE sunt țările nordice — Suedia (70% din populație crede că UE se îndreaptă în direcția bună), Finlanda (62%) și Danemarca (61%), în timp ce cele mai pesimiste sunt țările mediteraneene — Italia (18%), Grecia (22%) și Portugalia (29%).

Viitorul Uniunii Europene este privit cu optimism de către 63% dintre români (11% dintre aceștia declarându-se chiar foarte optimiști).

Cele mai optimiste state membre sunt Danemarca, Irlanda, Malta, Estonia, Lituania și Polonia, iar cele mai pesimiste sunt Grecia, Cipru și Portugalia.

Potrivit raportului, unul din patru români crede că este destul de bine informat cu privire la problematica europeană, la o diferență în minus de 2% față de media UE28. Cei mai bine informați se consideră cetățenii din Luxemburg (52%), Danemarca (48%) și Finlanda (48%).

O altă concluzie a documentului, prezentat de către Daniela Ionescu, editor al raportului național Eurobarometru, este aceea că 86% dintre români susțin creșterea economică, în timp ce 27% se pronunță pentru o evoluție economică a UE prin îmbunătățirea nivelului de trai al tuturor cetățenilor UE.

Pe de altă parte, 43% au declarat că au o imagine pozitivă despre UE, Uniunea Europeană însemnând înainte de toate pentru români democrație (37%), pace (32%) și prosperitate economică (25%).

Principala sursă de informare a românilor este televizorul, 97% dintre ei menționând că se uită cel puțin o dată pe săptămână la informații transmise în această manieră. Proporția în care mass-media din România vorbește despre UE este evaluată de români ca fiind satisfăcătoare, aproape jumătate dintre respondenți (48%) declarând acest lucru despre ceea ce prezintă posturile TV.

Gradul de familiarizare cu instituțiile europene arată că 94% dintre români au auzit de Parlamentul European (PE), 86% de Comisia Europeană (CE) și 82% de Banca Centrală Europeană (BCE). Încrederea în aceste instituții urmărește aceeași direcție descrescătoare — 49% tind să aibă încredere în PE, 47% în CE și 41% în BCE.

În strânsă legătură cu modul în care românii se raportează la o economie și o cultură europene (susținerea pentru măsurile adoptate, nivelul de cunoaștere a mecanismelor europene), sentimentul de apartenență europeană este împărtășit de 56% dintre români, 18% dintre aceștia simțindu-se cu siguranță cetățeni ai UE. Țările membre cu cele mai ridicate procente în ceea ce privește sentimentul de apartenență la cetățenia europeană sunt Luxemburg (85%), Malta (74%) și Finlanda (73%), iar statele cu cele mai scăzute valori sunt Italia (53%), Cipru (54%), Marea Britanie (56%) și Grecia (58%).

La prezentarea ediției de toamnă a Eurobarometrului de opinie publică au mai participat șefa Reprezentanței CE în România, Angela Filote, bloggerul și expertul în social media Cristian Manafu, antropologul Bogdan Iancu, din cadrul SNSPA, și Mihai Rădulescu, realizator TVR.

Sursa: agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *