CSI / Rusia

(EUROMAIDAN) Puterea pregătește PROVOCĂRI. Opoziția cheamă toată Ucraina să iasă în stradă de “Ziua demnității”, DUMINICĂ

20:42 Azarov: Nu vom semna Acordul până nu vom fi pregătiți.

20:38 UE și Ucraina au convenit pașii necesari pentru a semna Acordul de Asociere.

20:00 Unul din deputații opoziției anunță că putere a solicitat ajutorul specialiștilor de la FSP pentru a "evacua" maidanul și avertizează că urmează provocări din partea miliției, inclusiv folosirea forței.

19: 45 Arsenii Iațeniuk, unul din cei trei lideri ai opoziției: "Cerem de la toți ucrainenii să vină duminică la un marș al demnității".

18:00 Un oficial polonez afirmă că Ucraina trebuie să aleagă calea reformelor și nu amânarea lor.

(UPDATE 15.46) La Kiev continuă confruntările dintre protestatarii anti-guvernamentali şi autorităţi. O delegaţie condusă de vicepremierul Serghei Arbuzov este aşteptată la Bruxelles pentru discuţii cu Stefan Fuele, comisarul pentru integrare.

La Kiev, peste o mie de persoane au mărşăluit la Procuratura Generală, cerând eliberarea manifestanţilor reţinuţi în ultimele zile. Cel puţin cinci persoane mai rămân în arestul poliţiei, de la izbucnirea protestelor, cu patru săptămâni în urmă, după ce guvernul a anunţat, subit, că nu mai semnează acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

(UPDATE 15.340 Întoarsă de la Kiev, coordonatoarea politicii externe europene Catherine Ashton a declarat pentru Europa Liberă că în cursul întrevederii cu preşedintele ucrainean, Victor Ianukovici ar fi afirmat că „intenţionează să semneze” un acord important de cooperare şi comerţ cu Uniunea Europeană.

Ashton a mai declarat că au discutat despre problemele economice actuale şi de perspectivă ale Ucrainei, probleme, care crede ea, vor putea fi rezolvate prin semnarea Acordului de asociere – acord care va aduce noi investiţii în ţară.

(UPDATE 14.20) Liderul "Свобода" Oleg Teagnibok susține că la Lviv au fost deschise mai multe procese penale împotriva activiștilor din Maidan. Acesta susține că în timp ce autoritățile acceptă un consens și îi eliberează pe cei reținuți, activițti Euromaidan, se organizeaza repreziuni împotriva acestora, din diferite regiuni din țară.

(UPDATE 14.10)
Parlamentul European a adoptat rezoluția în cazul Ucrainei. Aceasta a fost susținută de majoritatea voturilor deputatilor europeni. Instituția europeană menționează că aplicarea violenței către protestatarii pașnici din Kiev trebuie urgent încetată. Totodată, PE critică dur violența din 9 decembrie, când forțele de securitate au intrat cu forța în birourile partidelor de opoziție și publicațiile independente de mass-media.

(UPDATE 13.42) Mai multe autobuze pline cu milițieni stau să plece din Donetzk spre Kiev. Astfel purtatorul de cuvânt al Donetsk, organizație regională a partidului "Batikovsina", Maria Britchinko, a declarat că lângă fosta alimentară Moscova, s-au adunat 10 autobuze cu "pasageri polițiști".

Șeful de Relații Publice al poliției regionale, Igor Demin, a spus că la Kiev au plecat 5 autobuze.



(UPDATE 13.30)
Cei care încearcă să îl scoată de după gratii pe fostul premier, Iulia Timoshenko, nu sunt lăsați să o vadă. Anunțul a fost făcut de către serviciul de presă al "Батькивщины". "Deja de mai bine de o oră, fiica lui Timoshenko nu este lăsată să ăși vadă mama".

(UPDATE 13.21) Zbigniew Brzezinski, un expert politic american, care a fost consilier de securitate națională al președintelui american Jimmy Carter, spune că evenimentele din Ucraina sunt "ireversibile istoric și geopolitic".

Într-un articol publicat de Financial Times, expertul prognozează că "mai devreme sau mai târziu, Ucraina va fi cu adevărat o parte a Europei democratice", în timp ce Rusia "va fi o relicvă imperialistă semi-stagnantă". Potrivit lui Brzezinski, revoltele de la Kiev sunt un semnal că angajamentul la independența națională devine o realitate politic dominantă. "Acest lucru este valabil în special în rândul ucrainenilor mai tineri, care nu se mai simt că fac parte din "Mama Rusia", a spus expertul.

(UPDATE 13.10) În Kiev sunt aduși inspectori ai serviciului de patrulare din Rovno. Oamenii legii nu spun pentru cât timp sunt trimiși în Capitală, și ce atribuții vor avea. Câțiva inspectori au spus jurnaliștilor, după ce aceștia au deconectat camerele de luat vederi, că autoritățile îi trimit la proteste, iar cei care refuză să meargă, vor fi demiși. La miezul nopții, agenții anunțau că sunt trimiți pentru a supraveghea ordinea publică.

Menționăm că, mii de persoane au rămas mobilizate toată noaptea în Piaţa Independenţei, într-un număr mai mare decât în nopţile de până la intervenţia de miercuri dimineaţă, 11 decembie, a poliţiei, care s-a retras câteva ore mai târziu. 

Clădirile ocupate de protestatari

(UPDATE 11.49) Oamenii din Ivano-Frankovska sunt categoric împotriva unei reuniuni cu Rusia. Prin urmare, în centrul orașului a fost instalat un baner pe care este inscripționat: Nu vrem înapoi în URSS.


(UPDATE 10.22) UE a respins cererea premierului Azarov către UE de a primi 20 de miliarde de euro, drept salvare. Oficialii europeni susțin că nici nu pun în discuție această ofertă. Potrivit Comisiei Europene, viitorul Ucrainei nu poate fi format în baza unui târg.

"Nu vom discuta despre cifre … Noi credem că acest acord (Acordul de asociere între Ucraina și UE) este bun pentru Ucraina, dar nu avem de gând să se joace cu numerele", a comentat O.Beyli cu referire la cererea lui Mykola Azarov, de a primi din partea UE 20 miliarde de euro ajutor, în schimbul semnării Acordului cu UE.

(UPDATE 09.50)
În piața Independentei, se formează un convoi de activiști care intenționează să meargă la Procurorul General al Ucrainei (GPU), și să protesteze acolo. Protestatarii vor cere să fie oprită represiunea politică împotriva activiștilor și eliberarea celor deținuți.

(UPDATE 09.29)
Rusia, în dialogul cu Ucraina privind Uniunea Vamală, a acționat dur, dar în cadrul legal. Cel puțin asta susține vice-premierul Rusiei, Igor Shuvalov, întro declarație pentru jurnaliștii ruși,  miercuri, 11 decembrie, la Washington. Recent Ucraina a refuzat să semneze Acordul de Asociere cu UE, susținut de SUA. Rusia a prevenit că zona de liber schimb cu UE și participarea la Uniunea Vamală a țărilor CSI, pentru Ucraina este incompatibilă.

(UPDATE 09.21)
Cântăreața ucraineană Ruslana Lîshîcikoa făcut un apel către protestatarii din maidan să stea în stradă cel puțin până pe 17 decembrie.

(Știre inițială) La miezul nopții, circa 3000 de "titushki"" s-au adunat la marginea Euromaydanului împărțindu-se în grupuri și primind instrucțiuni. Euromaidan este gata din nou de apărare. Activiști și-au ridicat baricade de 5 metri. În parcul din centrul Capitalei nu departe de Euromaidan, s-au adunat 2.000 "titushki". O mie însă s-au amplasat pe strada Gorodețcovo. Anunțul a fost făcut de către deputatul Vitalii Ciugunikov.

Lider "Свобода" Оleg Teagnibok a făcut un apel către oamenii legii ucraineni să treacă de partea protestatarilor. "Mă adresez către luptători, mă adresez către reprezentanții ministerului de Interne, să treacă de partea poporului", a spus Teagnibok.

PROTESTELE DIN 11/12/2013 ÎN IMAGINI

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *