Externe

Euronews: Guvernul Orban investește milioane de euro în publicații de propagandă în limba engleză, dar rezultatele se lasă așteptate

Guvernul lui Viktor Orbán este legat de finanțarea mai multor publicații de dreapta în limba engleză. Dar au avut ele vreun impact? Într-un articol recent, Dieter Stein, un jurnalist german de dreapta, a scris că Viktor Orbán a fost „singurul politician de frunte din familia de partide creștin-democrate europene care cheamă stânga pentru războaiele pe care le poartă asupra culturii noastre”. Această viziune pozitivă asupra primului ministru al Ungariei a apărut într-o revistă care ascunde sprijinul financiar din partea cercului lui Orbán și a guvernului ungar, scrie Euronews.

Tipărit la Budapesta, The European Conservative primește finanțare de la guvern printr-o organizație non-profit – Fundația Batthyány Lajos (BLA), potrivit unui organ de supraveghere maghiar și a mai multor rapoarte din presă. Într-adevăr, BLA, care a fost fondată în 1991, a devenit un instrument de canalizare a donațiilor de la guvernul maghiar.

Astfel, potrivit organizației maghiare K-Monitor, BLA a primit 6,2 miliarde de forinți (16,16 milioane EUR) de la Cabinetul Primului Ministru în 2022 și încă 9,2 miliarde de forinți (23,98 milioane EUR) în ianuarie 2023.

Aceste fonduri, spune organizația, au fost direcționate către publicații precum Conservatorul European, ONG-uri, programe de mentorat și Centrul pentru Drepturi Fundamentale, o organizație responsabilă de evenimentul conservator internațional CPAC Ungaria – despre care Stein a relatat și în articolul citat mai devreme.

Publicație glossy cu valorile lui Orbán

Editat ăde jurnalistul de dreapta Alvino-Mario Fantini, un alt aliat vocal al lui Orbán, European Conservative este publicată de European Conservative Nonprofit Ltd. Organizația nonprofit a fost înființată în noiembrie 2021 și a primit 1,65 miliarde de forinți (4,3 milioane EUR) de la BLA în scurt timp, a dezvăluit presa maghiară.

Potrivit lui Pavol Szalai, șeful Biroului UE-Balcani la Reporteri fără Frontiere (RSF), acesta este un bun exemplu al modului în care guvernul ungar vede presa: „ca un vehicul de propagandă”.

„Ceea ce înseamnă că nu există mass-media independentă”, adaugă el, subliniind că Ungaria se află pe locul 72 în Indexul mondial al libertății presei al RSF, printre ultimele trei țări din Uniunea Europeană.

„Nu există un echivalent al unui sistem atât de sofisticat, larg și influent de informații controlate de guvern în Uniunea Europeană”, adaugă Szalai.

Publicații online susținute de fundația guvernului maghiar

Conservatorul European nu este singura publicație susținută din banii contribuabililor.

Potrivit site-ului BLA, fundația este, de asemenea, în spatele Conservatorului Maghiar și al Hungarian Review, acum inactiv. Personalul ambelor publicații include John O’Sullivan, șeful think tank-ului Danube Institute, sponsorizat de guvern.

Nu este listat pe site-ul web al BLA ReMixNews, un site web cu știri și comentarii din țările V4, publicat de FWD Affairs LLC cu sediul în Budapesta. ReMixNews este „finanțat parțial de Fundația Batthany Lajos din Budapesta”, potrivit site-ului lor, cu o greșeală de ortografie a organizației.

Plină de reclame, ReMixNews se mândrește cu o acoperire extinsă despre migrație, „elita liberală” și „oligarhul George Soros”, faze în conformitate cu narațiunea guvernului ungar.

Primește o finanțare anuală destul de mică pentru o organizație media, Márton Sarkadi Nagy, spune un jurnalist independent maghiar, care a scris despre site în detaliu.

Potrivit articolului său, pe baza solicitărilor de libertate de informare, editorul ReMix a primit 150 de milioane de forinți (390.000 de euro) de la BLA între 2020 și 2023.

„Ceea ce este suficient pentru a angaja patru oameni – cei pe care îi puteți vedea în impressum. Dar în ceea ce mă privește, RemixNews nu a publicat niciodată un articol care să fie de interes pentru nimeni”, a spus el pentru Euronews.

În mod similar, legată de guvernul maghiar, dar separată de BLA este V4NA, o „agenție internațională de știri tânără, independentă”.

V4NA a fost înregistrată la Londra în 2019, de Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul apărării al Ungariei, în perioada în care a fost ambasador în Marea Britanie. Potrivit unui raport din presa maghiară, printre acționari se numără Árpád Habony, un consilier neoficial tradițional al lui Viktor Orbán.

În ciuda ambițiilor, V4NA nu a devenit niciodată un punct de referință pentru instituțiile media străine. Potrivit constatărilor jurnalistului Sarkadi Nagy, majoritatea hyperlink-urilor către site au apărut în mass-media maghiară, macedoneană și slovenă. Ambele țări în care zonele adiacente regimului Orbán au o prezență semnificativă în mass-media, conform Proiectului de Raportare a Crimei Organizate și a Corupției (OCCRP).

„Dacă te uiți la (V4NA), este greu să o vezi ca o media independentă, având în vedere că este o modalitate prin care mașina de propagandă guvernamentală să arate că există știri în limba engleză care pot fi citate în presa maghiară pro-guvernamentală. Este o modalitate de a consolida propaganda internă”, adaugă Szalai, de la RSF.

V4NA operează cu sume relativ mari conform dosarelor lor, dar nu este clar unde ajung banii, subliniază Sarkadi Nagy.

„În acest sens, este mult mai de impact ca vehicul financiar politic internațional decât un produs media, în special în sfera limbii engleze”, spune el .

Mulți bani cu puțin efect?

„În ciuda faptului că au acces la o abundență de resurse financiare (aceste medii) au un impact limitat”, spune Szalai.

El este mai îngrijorat de implicațiile asupra peisajului media al țării.

„Presă independentă din Ungaria trebuie chiar să concureze peste hotare în aceste condiții inegale, cu mașina de propagandă a lui Orbán”, a spus el.

„Dacă au avut vreun impact, a fost doar pentru că mass-media internațională și sfera politică i-au înțeles ca fiind cei care transmit interesele guvernului Orbán”, este de acord Sarkadi Nagy. „Ceea ce nu este prea departe de realitate”, adaugă el.

Nici ReMixNews, nici V4NA nu au adunat un număr mare de urmăritori pe rețelele de socializare, iar postările lor nu par să trezească un interes mare.

The European Conservative rămâne de nișă, disponibil la unele chioșcuri mai mari.

Echipa de redacție a conservatorului maghiar, ReMixNews și V4NA, precum și Fundația Batthyany Lajos și Cabinetul premierului ungar au fost contactate pentru comentarii, dar nu au răspuns încă solicitărilor Euronews.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *