Spre UE

„Europa este deja în Moldova, iar Moldova urmează să fie în UE”

Domnule Comisar, vreau să vă mulţumesc pentru tot ceea ce faceţi dvs. şi colegii dvs. pentru RM, pentru deschiderea fără precedent şi susţinerea acordată, şi să vă asigur, cu toată certitudinea şi responsabilitatea, că RM va persevera şi în continuare în vederea atingerii dezideratului de integrare în UE, regăsindu-şi locul bine meritat în sânul familiei europene. Moldova este o ţară europeană, cu cetăţeni europeni. Deci, privim procesul de aderare la UE ca pe un lucru firesc, ca pe o confirmare politică a unei realităţi de fapt. Dorim, întâi de toate, să construim Europa aici, în Moldova, şi în doar şapte luni de guvernare am reuşit să avansăm substanţial în această direcţie. Pe plan social-economic am reuşit să stabilizăm situaţia ţării şi să demarăm procesul de relansare economică, lucru confirmat şi de Misiunea FMI, la finalul vizitei de evaluare a ţării noastre. Am demarat importante reforme structurale şi de liberalizare economică, iar efectele acestora urmează să dea rezultate palpabile. Acum, e important să creăm condiţiile necesare pentru ca aceste reforme să aibă continuitate şi finalitate.

Noi nu vedem procesul de integrare europeană ca pe un şir de vorbe şi promisiuni generale, ci ca pe o serie de acţiuni concrete, de care vor avea de beneficiat toţi cetăţenii RM. Acest lucru nu se va întâmpla însă imediat. Urmează să muncim mult în plan intern şi extern pentru a transforma Moldova într-un stat european. RM este angrenată plenar în acest proces. Pe plan extern am demarat negocierile pe marginea Acordului de asociere cu UE, urmând ca luna viitoare să iniţiem dialogul cu UE privind liberalizarea regimului de vize şi crearea zonei de liber schimb. În urma acestor acorduri vom avea de beneficiat cu toţii. Vom putea călători liber în UE. Oamenii de afaceri vor putea exporta mai uşor şi mai mult în UE, iar acest lucru ne va permite să atragem mai mulţi investitori străini, să creăm noi locuri de muncă şi condiţii de muncă mai bune, astfel încât cetăţenii noştri să poată rămâne în ţară, alături de familiile lor.

Însă pentru a atinge aceste obiective nu e suficient doar să negociem cu UE, ci trebuie să muncim mult în plan intern. Pentru a putea călători fără vize în UE trebuie să întreprindem mai multe reforme legate de gestionarea frontierei, trecerea integrală la paşapoarte biometrice, lupta cu corupţia. La fel şi în cazul creării Zonei de Liber Schimb cu UE – pentru a beneficia din plin de ea va trebui să liberalizăm mediul economic din ţară, să creăm condiţii mai bune pentru afaceri. Guvernul este angrenat plenar în aceste eforturi. Şi rezultatele recentei reuniuni a donatorilor, şi sprijinul partenerilor de dezvoltare acordat proiectului „Relansăm-Moldova” demonstrează că încrederea acordată ţării noastre de către UE este foarte mare şi ţin să vă asigur că RM va reuşi, cu demnitatea şi perseverenţa specifice acestui popor, să corespundă nivelului acestor aşteptări. Suntem conştienţi că drumul pe care îl avem de parcurs nu este unul uşor şi mai sunt multe de făcut în vederea transformării RM într-un stat cu adevărat european. Consider că avem toate motivele pentru a fi optimişti, în lumina evoluţiilor recente şi a angajamentelor ferme asumate de actuala guvernare, dar şi în lumina parteneriatelor externe pe care le avem. Suntem convinşi că doar prin parteneriat şi cooperare ne putem atinge obiectivele asumate şi astăzi RM este ca niciodată deschisă pentru dialog şi cooperare. Şi ne bucurăm că avem aceeaşi deschidere şi din partea partenerilor europeni. De aceea, permiteţi-mi să concluzionez prin a spune că „Uniunea Europeană este deja în Moldova, iar Moldova urmează să fie în UE”.

(Vineri, 14 mai, plenul Parlamentului RM)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *