Editorial

Europa, plai de dor

Nu știu cum. Dar dacă n-a făcut-o Rusia, nici extratereştrii nu o vor face. Cu atât mai puţin Europa.

Înţeleg pe undeva frica asta la oameni. Fiindcă eu am trăit deja o integrare europeană ca cetăţean al României. Şi trebuie să subliniez aici că şi integrarea europeană a Moldovei, tot ca cetăţean al României o voi trăi. Fiindcă – nu-i aşa – de ce mi s-ar acorda cetăţenia? Şi ca să fiu sinceră m-am plictisit să o cer. Nu am ştiut cui să mă adresez. Trebuia să vin în Moldova cântând şi glumind, ca vedetele din România, şi deja aş fi avut cetăţenie. Poate, dacă aş fi cântat cu foc, eram şi artist emerit.

Dar să revin. Îmi amintesc foarte bine că în rândul oamenilor simpli din România erau aceleaşi temeri faţă de globalizare, care sunt acum aici. Mulţi credeau că UE ne va asimila, ne va închide bisericile, ne va anula tradiţiile. N-a fost aşa şi oamenii care cred acest lucru sunt manipulaţi. E manipulare să crezi că UE ne va înghiţi. Până la urmă am intrat în Europa și e bine. Abia după ce am văzut că nu ne înghite nimeni, ne-a dus mintea să ne uităm şi peste gard şi să ne dăm seama că Germania tot Germania a rămas, Italia e tot Italia, Spania e neclintită. Ce a fost nebunia din capul nostru? De ce ne-am gândit că tocmai pe noi ne înghite Europa? Ne-am crezut buricul pământului? Acum mi-e foarte clar că vreau în Europa!
Şi asta spun şi majoritatea politicienilor noştri. Întreprind tot felul de acţiuni simbolice. Pactul responsabilităţii naţionale pentru o Moldovă europeană. Sau 3 noiembrie. Acţiuni simbolice. Dar simbolul nu ne ţine de foame şi nu ne plăteşte căldura.

Acţiunea simbolică nu ne face să ne simţim europeni. Şi nici prăpăstiile create între clasele sociale. Nu mi se pare european ca un judecător să câştige de zece ori mai mult decât un profesor. Nu mi se pare european să plătim medicii cu banii din buzunar. Şi nu mă refer la mită! Mă refer la ceva cu mult mai serios. Dacă îi buzunăreşti pe politicienii noştri, în pauza de cafea, au prin buzunare mai mulţi bani decât câştigă un medic într-o lună. E bine? Nu e bine?

Nu doar acţiunile proeuropene sunt simbolice în ţara asta, ci şi salariile. Tindem spre Europa, cu politicieni corupţi, cu foamea în gât şi salarii simbolice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *