ActualitateExterne

Europa stă pe un butoi de pulbere

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat joi că serviciul special naval britanic a operat în Ucraina şi a ajutat forţele ucrainene să desfăşoare tentative de operaţiuni împotriva forţelor ruse, informează Reuters.

FSB, principalul succesor al KGB-ului din epoca sovietică, a declarat că a dejucat un plan al forţelor speciale britanice de a debarca soldaţi ucraineni cu misiuni de sabotaj pe ostrovul Tendriv, un banc de nisip din Marea Neagră. FSB susţine că a capturat un soldat de rang înalt din cadrul forţelor speciale navale ucrainene şi a dat numele şi data naşterii acestuia, conform News.ro.

FSB a afirmat că unitatea de forţe speciale ucrainene era “supravegheată de o unitate SBS (Special Boat Service), ceea ce indică implicarea directă a Marii Britanii în conflict”.

Un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării nu a avut un răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

SBS este un regiment de forţe speciale al marinei britanice care există încă din primele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial.

SBS a servit în unele dintre cele mai mari conflicte din ultimii 70 de ani, inclusiv în Războiul din Coreea, Irlanda de Nord, Războiul din Insulele Falklands, Sierra Leone, Afganistan şi Irak.

Războiul din Ucraina a declanşat cea mai profundă criză în relaţiile Moscovei cu Occidentul de la Criza rachetelor din Cuba din 1962. Liderul rus Vladimir Putin a declarat că personalul militar al NATO este deja prezent în Ucraina. Statele Unite şi principalii aliaţi europeni au declarat că nu intenţionează să trimită trupe terestre în Ucraina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *