Moldova

Europa vrea să-şi deschidă piaţa pentru produsele agricole moldoveneşti

„Pe de o parte, acestea sunt resursele economice cele mai importante pe care RM le poate mobiliza în perioada imediat următoare. De felul cum le va gestiona guvernul va depinde şi viitorul european al RM. Pe de altă parte, acest lucru înseamnă orientare spre o piaţă importantă a lumii – UE este cel mai mare importator de produse agroalimentare din lume -, iar o orientare spre o politică de calitate poate duce şi la o consolidare a prezenţei investiţilor străine în RM, pentru a pune în valoare acest sector”, a afirmat oficialul european.

Fostul ministru român al Agriculturii a sugerat politicienilor moldoveni că, cu cât aceştia vor fi mai fermi în acţiuni, cu atât va exista o deschidere mai mare din partea Bruxellesului şi un suport financiar mai consistent. „Prezenţa mea aici dovedeşte sprijinul pe care Comisia Europeană îl va acorda pentru ca RM să reuşească să mobilizeze şi să folosească în mod constructiv şi eficient aceste resurse”, a adăugat Cioloş.

Comisarul european a spus că a discutat la Chişinău despre viitorul Acord de comerţ liber şi aprofundat între RM şi UE, paşii care au fost făcuţi şi cei care urmează a fi făcuţi. „Eu cred că în ultima perioadă lucrurile merg destul de repede pentru RM”, s-a arătat optimist Cioloş. El nu a vrut să comenteze dacă interdicţia cetăţenilor străini de a cumpăra terenuri în RM va afecta venirea investitorilor străini peste Prut.

Dacian Cioloş este cel de-al doilea comisar european care vizitează Chişinăul în mai puţin de o lună, lucru care „demonstrează atenţia şi sprijinul de care ne bucurăm”, a afirmat premierul Vlad Filat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *