UE / Nato

Europarlamentar cu un discurs în Parlamentul European despre R. Moldova: „Chișinăul a avut o fereastră de oportunități, care, la moment, pare a fi închisă”

Europarlamentarul că UE a sprijinit și sprijină în continuare Republica Moldova, dar a ajuns să fie criticată pentru faptul că sprijină o țară nereformată.

„Încrederea cetățenilor și a partenerilor externi poate fi recuperată doar prin acțiuni și reforme structurale”, a menționat președintele Parlamentului Andrian Candu. Speakerul a declarat că Parlamentul de la Chișinău a aprobat Programul legislativ privind realizarea angajamentelor de transpunere asumate în cadrul Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și UE, iar la nivel național, va fi creată o agenție specializată în coordonarea tuturor structurilor implicate în implementarea Acordului.

„Dacă nu schimbăm sistemul în întregime, nu vom avea rezultate. Legea ar trebui să funcționeze în instituțiile de stat astfel încât factorul uman să fie limitat și să nu schimbăm o persoană cu alta. Este necesar să lansăm reforme pentru a crea instituții în afara influențelor, de orice fel”, a subliniat președintele Parlamentului.

Andrian Candu a mai declarat că, în scurt timp, va fi creată majoritatea parlamentară proeuropeană, care va învesti Guvernul și va relua discuțiile cu Fondul Monetar Internațional. Totodată, Speakerul a exclus ideea alegerilor anticipate și a formării unei majorități parlamentare cu partidele care nu îmbrățișează perspectiva europeană a țării noastre.

„Ne dorim o Republică Moldova angajată spre o perspectivă europeană. UE nu-și dorește o criză regională în plus și nu vrem ca Republica Moldova să se îndrepte încolo”, a declarat raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Petras Auštrevičius.

Cele mai multe întrebări ale europarlamentarilor au vizat formarea unei noi majorități parlamentare, reformele în justiție, situația deținuților aflați în arest preventiv, combaterea propagandei rusești prin intermediul mass-media, situația minorităților naționale, funcționarea instituțiilor democratice.

sursa. abcnews.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *