Actualitate

Europarlamentar german: Nu costă nimic să oferi Moldovei și Ucrainei statutul de candidat. „Planul Macron” criticat dur

EURACTIV s-a întâlnit cu europarlamentarul Viola Von Cramon-Taubadel după summitul UE din 23-24 iunie, dedicat în mare parte problemelor de extindere, momentele principale fiind o întâlnire în mare parte nesatisfăcătoare cu liderii țărilor din Balcanii de Vest și o „decizie istorică” de a acorda statutul de candidat. spre Ucraina şi Moldova.

Von Cramon-Taubadel, însă, a numit decizia „foarte ieftină” și cu valoare practică mică. Discuțiile cu liderii din Balcanii de Vest, a spus ea, au fost „un eșec total”, iar rezultatul slab nu a putut decât să-l facă fericit pe Vladimir Putin.

Ce părere aveți de la acest summit „geopolitic”?

Permiteți-mi să o spun astfel: Decizia privind Moldova și Ucraina este, ei bine, foarte ieftină. Nu costă nimic să le dai statut de candidat într-o situație geopolitică foarte tensionată. Ei pot fi cu acest statut de candidat în sala de așteptare, așa cum am văzut cu Turcia și Balcanii de Vest, pentru totdeauna. Statutul de candidat este minimul pe care liderii UE l-ar putea face, fără a avea obligații financiare. Desigur, este bine să avem unitatea UE și pentru ucraineni – un obiectiv, în timp ce ei duc acest război teribil.

În Georgia, țara are o problemă. În trecut, a fost întotdeauna liderul, când a fost vorba de reforme, anticorupție, modernizare a societății. Dar acum au mers complet în direcția greșită. Și în loc să reducă decalajul, ei au mărit decalajul, făcând dificil ca Consiliul European să le acorde același statut ca Georgia și Moldova. Este corect să spunem: fă-ți mai întâi temele, iar apoi îți vom acorda același statut de candidat ca și pentru celelalte două.

Să aruncăm o privire acum la Balcanii de Vest. Ce a realizat acest summit?

Acest summit pentru Balcanii de Vest a fost un eșec total. Trebuie să recunosc că sunt teribil de dezamăgită, iar când Comisia se numea Comisie geopolitică, haide, este o glumă. Uite: i-au lăsat să călătorească la Bruxelles, toți șase, și nu le-au dat nimic, nu au livrat nimic. Nici Bosnia nu a primit statutul de candidat, și mai rău, Macedonia de Nord și Albania nu au primit negocieri de aderare, iar Kosovo nu a primit liberalizarea vizelor, o problemă care se prelungește de patru ani încoace.

Acesta este cu adevărat un semnal dezastruos. Există o singură persoană fericită din această situație, iar tipul ăsta stă la Kremlin.

Am ratat de la acest summit mesajul clar că Serbia ar trebui să se alinieze la politica externă a UE și la sancțiunile împotriva Rusiei. De ce este asta?

Poate – și am auzit-o recent și de la societatea civilă din Belgrad – nu vor să schimbe sancțiuni pentru principii democratice. Le era foarte teamă că, dacă insistați asupra sancțiunilor, trebuie să renunțați la principiile democratice – libertatea presei, pluralismul de partid și așa mai departe. Deci nu sunt foarte surprins. Argumentul adevărat ar trebui să fie: dacă nu vă aliniați la politica externă, atunci vom suspenda fondurile. Dar nu am auzit pe nimeni spunând asta.

Ce zici de ideea lui Macron despre o comunitate politică?

Dacă vrei cu adevărat să creezi ceva pentru o Europă mai largă, este în regulă, dar am auzit că înțelegerea acestui nou format ar putea fi o sală de așteptare permanentă pentru toate acele țări. Acest lucru ridică serioase îngrijorări. Cel mai puțin pot spune este că conceptul are nevoie de o redefinire mai clară.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Statutul de candidat este o medalie de tinichea
    cu care te potzi lauda timp de 30 de ani ca esti
    candidat la UE. Adica spui ca esti candidat egal
    ASTEPTARE perpetua pentru a intra in acest
    CLUB format din 2 bogatzi si 25 da sarantoci.
    Chichitzele pe care le gasesc barosanii din UE
    pentru a lungi asteptarea sunt cunoscute
    numai de EI . Ba ca justitzia e slabanoaga,
    ba ca ai legaturi cu kremlinul ( nu tzi le
    spune, dar observam ); ba ca esti in CSI,
    si cate si mai cate.
    Fitzi desteptzi si UNITZI va !!!!!!!!!
    Intratzi in tzara voastra Romania in mod
    legal adica pe scurtatura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *