Moldova

Europarlamentar: O discuție despre aderare la UE nu ar fi acum în folosul Moldovei

La fel, percepţia este că Republica Moldova nu este pregătită de aderare acum şi nu îndeplineşte condiţiile. Deputatul UE a spus într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că prioritatea în momentul de faţă trebuie să fie implementarea Acordului de Asociere, care este cel mai bun mijloc de apropiere a Moldovei de Uniunea Europeană.

„Şi de pe urma implementării Acordului de Asociere există beneficii concrete pentru cetăţenii Republicii Moldova. O discuţie abstractă despre depunerea unei foi la Bruxelles nu îi ajută pe oameni cu nimic, nu generează locuri de muncă, nu generează stabilitate, nu duce la întărirea justiţiei, a Procuraturii, a instituţiilor anticorupţie sau de integritate. Îmbunătăţirea funcţionării instituţiilor, a justiţiei, combaterea fraudei, a evaziunii fiscale poate fi făcută prin implementarea Acordului de Asociere”, a spus Siegfried Mureşan.

Oficialul recomandă autorităţilor moldoveneşti să nu înceapă acum discuţii despre scrisori trimise la Bruxelles, cerere de aderare, ci anume să implementeze Acordul de Asociere. „Fiindcă dacă peste cinci-şase ani de zile Moldova va fi mai pregătită de aderare, fiindcă a implementat Acordul de Asociere, este reformată, instituţiile sunt puternice, atunci şi această discuţie despre aderare va fi mult mai uşoară şi nu va întâmpina rezistenţă la Bruxelles. Acum ar întâmpina, din păcate, rezistenţă”, a subliniat europarlamentarul.

În opinia sa, UE trebuie să joace un rol mult mai ferm în Republica Moldova şi trebuie să se asigure că Guvernul implementează ceea ce s-a angajat. În acest sens, europarlamentarul a reiterat propunerea sa ca Uniunea Europeană să desemneze un înalt reprezentant responsabil de Republica Moldova.

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *