Lumea

Eurovision 13 mai 2023. Marea finală transmisă de la Liverpool

Cea de-a 67-a ediție a Concursului Eurovision al Cântecului atinge punctul culminant sâmbătă, cu marea finală transmisă în direct de la Liverpool.

Iată la ce să ne așteptăm în timp ce artiști din întreaga Europă – și nu numai – se luptă pentru coroana pop a continentului.

În acest an, 37 de țări au trimis câte un artist la Eurovision, selectat prin concursuri naționale sau prin selecții interne ale televiziunilor. Țara gazdă este, de obicei, câștigătoarea ediției din anul precedent, însă Marea Britanie, care a ocupat locul al doilea în 2022, este gazda de data aceasta în numele câștigătorului, Ucraina.

Douăzeci și șase de țări vor concura în finala de sâmbătă, la Liverpool Arena, pe malul râului Mersey, în orașul-port care i-a dat naștere trupei The Beatles. Șase țări se califică automat: câștigătorul de anul trecut și “Big Five”, care plătesc cel mai mult pentru concurs – Franța, Germania, Italia, Spania și Marea Britanie.

Ceilalți 20 de finaliști, aleși prin voturile publicului în cele două semifinale de marți și joi, sunt: Albania, Armenia, Australia, Australia, Austria, Belgia, Croația, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Israel, Lituania, Moldova, Norvegia, Polonia, Portugalia, Serbia, Slovenia, Suedia și Elveția.

Eurovision este despre spirit, nu doar despre geografie. Eurovision este extrem de popular în Australia, iar țării i s-a permis să se alăture competiției în 2015. Printre ceilalți participanți din afara granițelor Europei se numără Israel și Azerbaidjan.

Este greu să prezici învingători într-un concurs ai cărui câștigători din trecut au fost de la ABBA la trupa finlandeză de cartoon metal Lordi, dar casele de pariuri spun că diva suedeză Loreen, care a câștigat Eurovisionul în 2012, este favorită pentru a obține o dublă cu balada sa de forță “Tattoo”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Coroana pop a continentului ? S-a dovedit ca ulterior nimeni nu asculta asa ceva. O imerligatura de interese financiare , hotii cu voturi, travestiti. Circ cu iz de concurs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *