CSI / Rusia

Evacuarea resturilor Boeingului malaezian prăbușit în Ucraina a fost amânată

Biroul olandez pentru securitate (OVV), instituția însărcinată cu investigarea cauzelor tragediei aviatice, a anunțat la rândul său că nu s-a stabilit oficial vreo dată pentru începerea operațiunii de recuperare a resturilor aparatului, precizând că doar și-a exprimat speranța că acțiunea va putea începe în zilele următoare. ‘Situația este evaluată în fiecare zi în funcție de nivelul de securitate de pe teren, ce se schimbă în fiecare oră’, a explicat o purtătoare de cuvânt a OVV.

În schimb, o responsabilă a serviciului de presă din ‘Ministerul Transporturilor’ al autoproclamatei republici Donețk a declarat că totul este pregătit, respectiv macaralele, camioanele și vagoanele, iar evacuarea resturilor avionului ar putea dura câteva zile.

Aflat sâmbătă într-o vizită în estul Ucrainei, ministrul olandez de externe, Bert Koenders, s-a declarat ‘încrezător’ că se va reuși această evacuare, dar a evitat să avanseze o dată, invocând și el situația de securitate din regiune.

Avionul Boeing 777 aparținând companiei Malaysia Airlines, ce zbura pe 17 iulie pe ruta Amsterdam — Kuala Lumpur, s-a prăbușit într-o zonă controlată de insurgenții proruși din estul Ucrainei. Olanda este țara care a avut cele mai multe victime în accident (193 din cele 298 de persoane aflate la bord) și în consecință și-a asumat conducerea investigației. Ipoteza cea mai des vehiculată a fost doborârea avionului de o rachetă antiaeriană de tipul Buk, fapt care i-ar incrimina pe rebelii proruși.

Conform raportului preliminar difuzat la începutul lunii septembrie de OVV, avionul a fost lovit de un mare număr de proiectile ce au provocat dezintegrarea aparatului în zbor la o altitudine de circa 10.000 de metri. Investigații suplimentare urmează să fie efectuate de echipa de experți, raportul final fiind așteptat în cursul anului viitor.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *